Британските депутати най-накрая казаха „Да“ на закона за Брекзит 20.12 | 18:00

Преходният период за преговори в ЕС ще приключи на 31 декември догодина

От iNews.bg

Камара на общините на Обединеното кралство гласува на второ четене в подкрепа на законопроекта на премиера Борис Джонсън за Споразумението за оттегляне на Европейския съюз, като 358 депутати подкрепиха Брекзит законопроекта, а 234 се обявиха против, предаде БНР.

Според публикувания в четвъртък променен вариант на законопроекта за Брекзит, британският парламент няма да има право да поиска евентуалното удължаване на т.нар. "преходен период" за преговори с Европейския съюз след настоящата крайната дата на 31-ви декември 2020-а година.

Днешното успешно гласуване представлява първа стъпка към изпълнение на предизборното обещание на Борис Джонсън да осигури излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на януари 2020 година.

Сега Споразумението за оттегляне от ЕС ще премине към етап на обсъждане в комисиите, последван от така наречения етап на доклад и след това ще бъде изпратен обратно на Камарата на общините за трето четене и окончателно гласуване, преди да бъде предаден за гласуване от Камарата на лордовете.

Законопроектът ще трябва да бъде приет от британските законодатели преди 29-ви януари догодина, за да може Европейският съюз да ратифицира това Брекзит споразумение преди крайния срок за излизане на Великобритания от единния блок на 31-ви януари.

Водещи

Най-четени