Брюксел: Путин подкрепя националистите, за да отслаби ЕС 31.03 | 12:12

Тимерманс критикува остро гостуването на Марин Льо Пен в Кремъл

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин подкрепя крайната десница и се срещна с френския водач Марин льо Пен с цел да раздели Европа и да я отслаби. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от АФП. "Причината Путин да подкрепя крайната десница в Европа, е че той знае, че това ни прави по-слаби и ни разделя", заяви холандският еврокомисар в испанския парламент. И добави, че поканвайки френската националисткаМарин Льо Пен в Кремъл руският президент се опитва да раздели Европа.

Путин се срещна с кандидат-президента на крайно-дясната популистка партия Национален фронт на 24 март в Москва. Кремъл отрече всякаква намеса в президентските избори във Франция, първият тур от които ще се състои на 23 април. Според говорител на руското президентство срещите с чуждестранни "опозиционери" било "нормална практика".

"Въпреки това е необичайно Путин да се срещне с кандидат-президент на толкова близка до избори дата. Марин льо Пен от своя страна е склонна за сближаване с Путин. Победа на Льо Пен на изборите ще е предизвикателство за Европейския съюз", коментира още зам.-председателят на ЕК пред конференция на мадридска фондация за европейска интеграция.

"В крайна сметка трябва да изчакаме присъдата на френския народ, аз продължавам да вярвам в тази страна", заключи Тимерманс.  

Най-четени