Българите в Цариброд: Очакваме най-накрая магистрала да ни свърже с България 19.10 | 15:02

Пътната, железопътната и газовата свързаност ще дадат тласък на икономиките и от двете страни на границата, смятат те

От iNews.bg

Пускането на новата магистрала от Ниш до българската граница изцяло променя облика и икономиката на Цариброд. Това коментира в интервю за БГНЕС журналистът и директор на радио и телевизия "Цариброд" Драган Йовичич.

Бъдещето на Балканите е свързано с развитието на пътната и железопътната мрежа между България и Сърбия. Големи очаквания за развитие на сръбската икономика, както и на българската, се залагат на проекта за газова връзка между двете страни.

"Подобрените пътища подобряват и промишлеността в региона", разказа Йовичич.

Като пример той посочи, че вече в Цариброд започнаха да се строят заводи, след 30-40 години застой. Вече има един завод за рециклиране на гуми и още два с инвестиционни планове. Строи се също и завод за алкохолни изделия в промишлената зона на града, която е в непосредствена близост до пътния възел.

"Това означава, че наистина тези магистрали имат своята роля и икономическо бъдеще за един град. Това, което предстои тази година е модернизацията на жп линията от Цариброд до Ниш. Виждате, че се строи и пътната връзка от българска страна до граничния пункт Калотина", разказа журналистът.

Йовичич очаква с нетърпение пускането на пътния участък Калотина – Драгоман. "За нас е важно, защото в момента над 95% от децата в Цариброд следват висшето си образование в България. Освен това, ежедневно над 300 души от града пътуват и работят във фирми в Софийска област, Божурище, Костинброд, Военна рампа и до София. Не на последно място подобрената инфраструктура оказва и положително влияние върху туристическия поток между двете страни", каза той.

Водещи

Най-четени