Българи в чужбина правят мащабна кампания за гласуване 12.03 | 09:38

Инициативата „Имаш право на България“ е първа по рода си

От iNews.bg

Група българи, обединени в общността Bulgarians in USA, започват мащабна кампания да насърчат сънародниците ни навсякъде по света да гласуват на парламентарните избори на 4 април. Тя е под мотото "Имаш право на България" и е отворена за включване на български граждани от цял свят. Подобна кампания за насърчаване на гласуването, подготвена от активни граждани в чужбина, се случва за пръв път.

Организаторите се водят от идеята, че гласуването на българите в чужбина е не само конституционно право, а и отговорност за бъдещето на страната ни. Именно затова едно от исканията е да се организират повече избирателни секции на места, които са отдалечени от българските посолства и консулства.

Като част от кампанията са създадени два основни комуникационни инструмента - промоционален видеоклип и уебсайт www.imashpravo.com. Използвайки го, всеки българин може свободно да свали, отпечата и разпространи или закачи постер, за да мотивира своите сънародници.

"Вярваме, че е важно всеки българин да упражни правото си на глас, независимо къде се намира – Чикаго, Лос Анджелис, Лондон, Сидни, Мадрид, Берлин или другаде. Факт е обаче, че българите в чужбина на практика не получават достатъчно информация за гласуването. Нашият глас е наше конституционното право. Трябва да се борим за отваряне на още секции и повече информация, които ще спомогнат за по-добра организация и гражданска активност на изборите. Само активното гражданско общество и масовото гласуване на българската диаспора в чужбина може да намали тежестта на купения вот в България!", заяви Ваня Креймър, представител на групата Bulgarians in USA.

Организаторите подчертават, че всички българи имат право да гласуват за бъдещето на родината си и да искат живота в страната ни да се подобрява. Временно или за постоянно, сънародниците ни в чужбина са много – в САЩ, Испания, Германия и Великобритания. Някаква част от тях не искат да упражнят правото си на глас, а други срещат сериозни затруднения. Кампанията цели да информира и така да насърчи избирателната активност.

Водещи

Най-четени