Вашингтон готви санкции срещу Анкара заради руското ПВО 19.06 | 17:23

Възможно е да влязат в сила веднага след получаването на първите С-400, твърдят източници

От iNews.bg

Американската администрация обсъжда възможността за въвеждане на три нови пакета санкции срещу Турция заради закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, предаде агенция "Блумбърг", позовавайки се на осведомени източници, предаде БГНЕС.

Най-сериозният пакет със санкции, който в момента се обсъжда от Съвета за национална сигурност, Държавния департамент и министерството на финансите "ще разклати и без това преживяващата трудни времена турска икономика".

Най-голяма подкрепа се очаква да получи вариантът, предвиждащ въвеждане на санкции в съответствие със закона CAATSA – срещу турските военни компании, правещи бизнес с Русия. Тези санкции трябва да отрежат компаниите от американската финансова система, която на практика означава да бъдат лишени от възможността да купуват американска продукция или да продават своя в САЩ.

Източници на агенцията съобщиха, че санкциите могат да влязат в сила още през юли, когато Турция започне да получава С-400. При това турските източници заявяват, че Анкара остава непреклонна пред американските заплахи, тъй като "доверието към Вашингтон е напълно подкопано".

По-рано турските власти бяха подчертали, че няма да се откажат от покупката на С-400, първите системи трябва да пристигнат в началото на юли. Вашингтон твърди, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО и многократно са предупреждавали, че могат да забавят и дори отменят продажбата на най-новите си изтребители Ф-35 на Турция.

Пентагонът вече обяви, че няма да приема турски пилоти за обучения на Ф-35, а тези, които вече се обучават, трябва да напуснат САЩ до 31 юли.

Водещи

Най-четени