Виктор Орбан заплашва с вето бюджета на ЕС 04.05 | 16:09

На предложението се гледа като на начин да се възпрат страните членки на ЕС като Унгария

От iNews.bg

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че Будапеща може да гласува налагането на вето на първия многогодишен бюджетен план след напускането на Великобритания, който обещава получените пари да бъдат обвързани с демократичните стандарти като правото на закона. Предложеният бюджет за малко повече от 1.2 трилиона евро за периода от 2021 до 2027 г., бе представен в сряда от Европейската комисия след месеци на трудни консултации с 27-те страни, които ще останат в ЕС, след като Великобритания напусне, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

"Трябва да има единодушие, така че унгарците не трябва да се притесняват. Докато унгарците не дават зелена светлина, няма да има бюджет. Не подкрепям европейски бюджет, който се захранва от земеделско производство или научноизследователска и изобретателска дейност или регионално развитие, и го изразходва за подхранване на страни, които са се възползвали от мигрантите", заяви по време на радио интервю в Будапеща Виктор Орбан.

На предложението се гледа като на начин да се възпрат страните членки на ЕС като Унгария, които Брюксел многократно критикува заради нарушаването на демократичните стандарти. Полша, дори е изправена пред безпрецедентни санкции заради съдебните реформи.

Механизмът ще позволи на ЕС "да преустанови, намали или ограничи достъпът" до финансиране от бюджета, ако бъдат открити "недостатъци в правовия ред".

Пакетът е заимстван от подобни закони в Русия и ще удържи данъците върху НПО, финансирани от чужбина, които "подкрепят" незаконната имиграция. Според предложенията чужденците, които се смята, че подкрепят търсещите убежище може да не бъдат допускани да влизат в Унгария. А служителите на НПО няма да имат право да се доближават до граничните райони и организациите ще преминат "тестове за сигурност". Изменението на Конституцията за предотвратяване на миграцията, което беше опровергано от опозицията през 2016 г., също ще бъде повторно представено на парламента. 

Водещи

Най-четени