Висши дипломати на САЩ и Русия обсъдиха ситуацията в Беларус 25.08 | 20:53

Беларус не се нуждае от налагането на външни посредници в лицето на ОСС, коментира Лавров

От iNews.bg

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският заместник-държавен секретар Стивън Бигън обсъдиха на среща в Москва ситуацията в Беларус. Преговорите продължиха час и половина при закрити врата, предаде БНР.

След приключването им Лавров даде интервю за Първи канал на руската телевизия, в което той беше категоричен, че Беларус не се нуждае от налагането на външни посредници в лицето на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Европейския съюз или на някоя чужда държава:

"Беларусите са мъдър народ. Те със сигурност могат сами да определят формите на общонационалния диалог", посочи Лавров.

Той каза още, че е насочил вниманието на Стивън Бигън към идеята на беларуския лидер Александър Лукашенко за приемането на нова Конституция:

"Смятам, че това е протегната ръка към всички, които са заинтересовани от стабилна и единна Беларус", каза руският първи дипломат.

Лавров изрази съмнения в легитимността на създадения от опозицията Координационен съвет и добави: "Съставът на персонажите, които са представени в този съвет поражда въпроси за това как те виждат отношенията на Беларус с Руската федерацията". 

Водещи