Все по-активно сътрудничество Москва-Вашингтон за Сирия 27.12 | 19:52

Военните на двете страни са изяснили приоритетите си, принципните разногласия обаче не са обсъждани

От iNews.bg

В последно време Русия и САЩ все повече засилват сътрудничеството си в Сирия. Двете страни вече много по-често си общуват, коментират и дори споделят една с друга плановете си по отношение на изтласкването на "Ислямска държава" от страната. Става въпрос обаче единствено за военните представители на Москва и Вашингтон. Това твърди анонимен източник на АП от администрацията на САЩ. Според него провеждането на преговори между руснаци и американци е станало изключително честа практика.

Според източника на агенцията представителите на Москва точно и ясно са представили пред хората на Вашингтон, че приоритет за тях е освобождаването на Палмира, която наскоро отново бе превзета от джихадистите. От своя страна САЩ за потвърдили, че ще се съсредоточат върху натиска над терористите в Рака. Паралелно с това обаче по време на зачестилите преговори не са били обсъждани принципните въпроси по отношение на гражданската война в Сирия, по които Русия и САЩ имат разногласия, предаде ТАСС.

Източника на АП подчертава, че руските и американските военни отдавна си обменят информация, но до скоро това се е отнасяло предимно за текущи операции, а целта е била да не се стигне до конфликт между авиациите на двете държави. От известно време насам обаче военните разширяват сериозно диалога си и даже споделят плановете си за бъдещи бойни действия. Така например руснаците са обявили пред американските военни, че възнамеряват да подкрепят сирийската правителствена армия не само за освобождаването на Палмира, но и в действията й по изтласкването на въоръжените бунтовници от Дейр ез Зор. От своя страна пък американските военни са им предоставили своите оценки, според които това може да отнеме няколко месеца.

Водещи

Най-четени