Вулканът в Нова Зеландия отне 16 живота 14.12 | 16:33

Водолази търсят телата на загиналите

От iNews.bg

Водолази продължават издирването на телата на жертвите на вулканичното изригване на новозеландския остров Уайт, предаде АФП. По последни данни бедствието отне живота на най-малко 16 души.

Под заплахата от ново изригване водолазите претърсват водите около острова.

От общо 47-те души, намирали се на острова в момента на изригването, освен 16-те загинали, 28 са все още в болници в Нова Зеландия и Австралия, от които 21 са в критично състояние. Няколко души се водят за изчезнали. Повечето от хората, намирали се на острова, са били туристи от Австралия, САЩ, Великобритания, Китай, Германия, Малайзия и от самата Нова Зеландия.

Тленните останки на шест от жертвите бяха прибрани от острова при рискована операция с участието на новозеландски командоси. Първата жертва бе официално идентифицирана днес и това 21-годишната австралийка Кристал Броуит. Тя е била в Нова Зеландия със семейството си, за да празнува рождения си ден.

Според учените, наблюдаващи острова, има между 35 и 50 процента шансове за ново изригване. Идния понеделник новозеландците ще запазят минута мълчание в памет на жертвите на вулканичното изригване.

Водещи