В Москва не очакват нищо добро от мандата на Байдън 23.12 | 15:20

Администрацията на бъдещия президент е съставена от русофоби, казват от руското МВнР

От iNews.bg

Москва не очаква "нищо добро” от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, обвинявайки членовете на бъдещата му администрация в "русофобия”. Това става ясно от изявление на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитирано от АФП, предаде БГНЕС.

"Определено не очакваме нищо добро. И би било странно да очакваме добри неща от хора, много от които направиха кариерата си върху русофобията и хвърляха кал по моята страна”, каза Рябков в интервю за агенция Интерфакс. Интервюто беше публикувано дни след като САЩ обвиниха Русия в голяма кибератака срещу правителствени институции.

Във вторник Байдън заяви, че атаката не може да остане "без отговор”, обещавайки да отмъсти, след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Рябков заяви, че Москва трябва да премине към подход на "пълно сдържане” в отношенията със САЩ, като запази "селективен диалог” по теми, които са от интерес за Русия. Висшият дипломат заяви, че Русия няма да инициира контакти с преходния персонал на Байдън и също така няма да прави никакви "едностранни отстъпки”. Той добави, че ако САЩ продължат да подхождат към Русия като към "стратегически съперник”, тогава Москва ще "се отнася към тях по подобен начин”.

Имайки предвид новите американски санкции, наложени по-рано тази седмица срещу 45 руски организации заради техните връзки с военните, Рябков заяви, че администрацията на сегашния президент Доналд Тръмп се опитва "силно да затръшна вратата”.

"Преминаваме от лошо към по-лошо. Това беше много типично за последните четири години и досега няма усещане, че тази тенденция е надживяна”, каза Рябков.

Водещи

Най-четени