В Полша разтревожени от подобряването на отношенията между Франция и Русия 03.11 | 19:13

По-тясно сътрудничество между Макрон и Путин ще накърни единството в ЕС, казват във Варшава

От iNews.bg

Полският държавен институт за международни отношения (PISM) изрази загриженост, че ангажиментът на френския президент Еманюел Макрон за тясно сътрудничество с Русия ще накърни единството в рамките на Европейския съюз по редица въпроси, по-специално по отношение на съществуващите санкции.

"Ако Макрон продължи едностранно да следва курс към нормализиране на отношенията с Русия без консултации с партньорите от ЕС, това може да доведе до нови, по-остри разногласия между държавите-членки по отношение на политиката спрямо Русия”, се казва в документа, предаде БГНЕС.

Полските анализатори заявиха, че установяването на диалог с Москва носи рискове за френския президент, тъй като в "руската пропаганда" той ще бъде представен като световен лидер, подкрепящ "агресивната политика" на страната.

От своя страна това ще застраши отношенията на Франция с Украйна, Полша, Румъния и балтийските страни, смятат експертите.

През август, след като се срещна с Владимир Путин, Макрон направи публикация във Фейсбук на руски език, в която написа, че "вярва в Европа, простираща се от Лисабон до Владивосток", а също така нарече Русия "дълбоко европейска държава".

Най-четени