В Северна Корея започват да гледат телевизия от Южна 20.09 | 10:35

Основните предавания ще са за култура, общество, туризъм и сближаването между Сеул и Пхенян

От iNews.bg

Нов кабелен телевизионен канал, специализиран в програми за Северна Корея, ще бъде пуснат в началото на следващата година в Южна Корея, съобщи агенция Йонхап. Каналът ще се занимава с тематика, свързана със севернокорейското общество, култура, туризъм и храни, и ще излъчва предавания за обединението на двете Кореи, заяви неговият подготвителен комитет, оглавяван от корейско-американския журналист Джин Чеон-гьо, предаде БНТ.

Сред съветниците на комитета са бившият южнокорейски министър на националното обединение Джеон Се-хьон и бившият ръководител на националната разузнавателна служба И Джон-чан.

Министерството на културата, спорта и туризма на Южна Корея и Корейската туристическа организация подписаха споразумение с ръководствата на 13 общини, разположени покрай строго охраняваната демилитаризирана зона, разделяща Северна и Южна Корея. То предвижда нейното превръщане в активна зона за мирен туризъм. Там ще се изградят нови туристически обекти и атракции, както и туристически маршрути с ново съдържание. За целта е създаден специален координационен съвет начело със заместник-министъра на културата Ро Те-кан, предаде агенция Йонхап.

В момента демилитаризирана зона, противно на името си, е практически девствена територия, в която от 70 години почти не е стъпвал човешки крак, и е осеяна с минни полета. Нейното съживяване ще стане възможно като един от резултатите на процеса на мирен диалог между двете корейски държави, разделени и враждуващи от 70 години. Проектът е обявен по време на третата за тази година среща между лидерите на двете страни, провеждаща се в Пхенян.

Водещи

Най-четени