В днешно време - да не си циганин в Унгария! 01.08 | 10:29

Тежки правилата за малцинството наложи унгарски градоначалник

От Мариета Цветкова

В унгарския град Озд, всеки ден работниците стават посред нощ и ходят километри, за да стигнат на работното си място в 6:00 часа. Всеки ден те се трудят неуморно с гребла и мотики и рядко им остава време за почивка. Скоро камери, прибичащи на монокъл, ще наблюдават всяко тяхно движение.

Голяма част от работниците са роми, а техният шеф е кмет, изповядващ крайно десни възгледи и чиято партия ги определя като "врагове". Случващото се, под контрола на Давид Яницжак, подсказва какво би станало, ако набиращата популярност партия - Движение за по-добра Унгария ("Йоббик"), успее да свали консервативната партия на министър председателя Виктор Орбан, към която се наблюдава рязък спад на интерес.

Движението за по-добра Унгария управлява в дозина унгарски градове и има 12% от местата в унгарския парламент. Ако интересът към тях продължава да се покачва със същия успех, партията ще бъде достоен конкурент на "Фидес" - Унгарски граждански съюз, по време на парламентарните избори през 2018 г.

Откакто Яницжак взе властта в Озд, чието население е 34 000, от които 1/3 са цигани - членове на малцинствата, които обработват обществените земи и работят по други обществени проекти, се забелязва, че условията на работа са станали много по-сурови. Кметът е наложил по-дълги работни часове, по-малко почивки и скоро наблюдението от камери, за да е сигурно, че работниците няма да спрат да се трудят осърдно.

Давид Яницжак, само на 28 години, споделя, че тежките условия отчасти са за цел да прогонят малцинствата. "Всеки гражданин на Озд има две опции – или да живее, като се итегрира и подпомага развитеито на града, или да го унищожи. Мнозинството от тези "разрушителни" хора са цигани, без които развитието на града би било по-лесно", каза той пред The Associated Press.

Според младия градоначалник, така градът ще отделя по-малко пари за социялно подпомагане и хората ще се чувстват в безопасност. Дясната партия често използва изразът "цигански престъпления", което се отнася до дребните кражби и други нарушения на закона, които рядко са разследвани от полицията. "Ако усилията да се интегрират "разрушителите" са неуспешни , властите ще използват закона в пълната си сила", добави Яницжак.

"Йоббик" използва Озд, като "лаборатория на правителството", експериментира с политиките и идеите на общинско ниво, докато броят на хората, които ги подкрепят нараства", казва Петър Креко, директор на Политическия столичен институт, който следи изкъсо действията на партията. Миналата година Движението за по-добра Унгария, представи кандидатите си чрез техните семейства и домашни любимци и остави радикалните си виждания на заден план – въпреки това директорът на института смята, че няма осезаема промяна в тяхното политическо виждане.

"Намеренията и плановете на партията, също и отношението им към работниците, ясно оборва опита им за създаването на "по-мек" имидж. Това, което се случва е крайно идеологичен, дискриминативен расизъм.", добавя той. 

По времето на комунизма, Озд, който се намира на 150 км югоизток от столицата Будапеща, имал железен завод, който наел 14 000 души. Но след като заводът и производството за каменни въглища затворили през 90-те, безработицата скочила над 20% и неквалифицираните роми били най-потърпевши.

Броят на ромските раждания доведе до там 1,300 от жителите на Озд да станат част от публична програма за намаляване на безработицата, която бе представена в Унгария в края на 2013 г., от правителството на Орбан. След като Яницжак взе властта миналата година, приложи правилата в по-стриктен вариант и добави нови, като употребата на камери за наблюдение. Нето заплатата на неквалифициран работник е 51,000 форинти (165 евро) на месец и мнозина се радват, че ги получават, след като правителството оряза помощите за безработни, които в момента са наречени "надбавки за търсене на работа".

Един пролетен ден, екип от дузина работници, обработваше земи в покрайнините на града, да бъдат засадени. С гребла и мотики в ръка, те изказаха своите изисквания за едночасова почивка вместо 5-минутна, също така, че искат по-голямо количество питейна вода и достъп до тоалетна. Откакто Яницжак е на власт, работният ден започва 2 часа по-рано, което означава че хората трябва да ходят пеша до рабата, поради липсата на обществен транспорт в ранните часове.

Най-голямо възмущение предизвика клаузата в новия договор, която гласи, че служебните части имат право да снимат извършваната от тях работа.

"Това е само за заплаха", каза Бела Биро, циганка и бивш работник в завод за желязо, която в момента работи по обществения фермерски проект. "Не смеем да седнем, дори и за 5 минути, дори ако ни тече кръв от носа", добави тя.

Яницжак твърди, че само изпълнява, вече съществуващи закони. "Не искаме нищо друго, освен да въведем ред, регламент за назначаване на работа и да научим тези хора на работа. Смятам, че проблемът им не е толкова с вървенето, колкото че наистина трябва да вършат работа".

1546102А колкото до камерите, Яницжак казва, че градът е покачил 340,000 форинти (1,100 евро) за 8 камери, включително 2, които приличат на монокъл. Те няма да служат само за следене на работниците, но и за предотвратяването на опасности.

"Това ще изясни много спорове. В развиващите се, цивилизовани градове, на всяко работно място има камери. Защо обществените работници да правят изключение? Хората в обществената програма подпомагаща безработните, трябва да свикнат да бъдат наблюдавани", категоричен е той.

Защитниците на човешките права смятат, че мерките, които биват налагани в момента са обезпокоителни.

"Товарът, който пада върху беззащитните работници, с наблюдението на камерите, е меко казано неприемлив и вгорчава животите им. По-правилно би било, инспекторите по труда да бъдат държани под наблюдение и да се наблюдава отношението им към работниците", смята директорът на Унгарския граждански либерален съюз.

Крисжта Бодис, адвокат, който работи по правата на ромите в Озд от години казва: "Мисля, че унижението на малцинствата, се е увеличило откакто Яницжак е на власт."

Новият кмет смята, че новите планове за създаване на работа ще върнат голяма част от 15,000 граждани на Озд, които са имигрирали през последните две десетилетия. Колкото до плана, Давид Яницжак е обявил Озд, като една от локациите, където ще бъдат построени няколко нови затвори до 2019 година, което може да създаде нови 250 работни места.

Много от местните роми живеят в крайните части на града, в пълна мизерия, с минимално количество течаща вода и сред боклук, защото никой не минава да го събере.

Бодис, който ръководи фондация Your Place и наставлява ученици от ромски произход, с нисък стандарт на живот казва: "Дисциплината и реда са важни. Но възможността за развитие е по-важна."

Водещи

Най-четени