Гърция: Туристическият сезон започва на 15 юни 20.05 | 20:30

От 1 юли пък започва възобновяването на полетите до курортите, обяви Мицотакис

От iNews.bg

Гърция ще рестартира своя туристически сезон на 15 юни в ключов тласък за икономиката след блокирането заради коронавируса, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, като добави, че международните полети ще се възобновят на 1 юли, предаде БГНЕС.

"Туристическият период започва на 15 юни, когато сезонните хотели могат да се отворят отново, а директните международни полети до нашите туристически дестинации постепенно ще започнат на 1 юли”, заяви Мицотакис в телевизионно обръщение.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви удължаване на правителствената програма за подпомагане на бизнеса до юли и целеви намаления на данъци като част от план за съживяване на туризма и други сектори, засегнати от пандемията на коронавируса, съобщи в. "Катимверини".

Намаленията на данъците включват намаляване на ДДС в цените на обществения транспорт, цените на билетите за кино на открито, кафе и безалкохолни напитки до 13 процента от 24 процента от 1 юни до 31 октомври.

"Никога не съм крил факта, че борбата за живот ще има тежко икономическо въздействие. Освен това в целия свят цената вече е огромна ", каза той в телевизионно обръщение.

"Специално за Гърция рискът вероятно е по-голям. Не само защото кризата удря ключови сектори като туризма и ресторантьорството. Но и защото пандемията спря курса на страната във време, когато тя бързо навлизаше в пътя на развитие ", добави той.

Мицотакис отбеляза, че януари и февруари са били "отлични месеци" за гръцката икономика, но "сега изглежда, че са толкова далеч".

"Следователно ние трябва да хванем нишката на прогреса, за да може от състоянието на модел в защитата срещу вируса да се превърнем в модел на връщане към просперитет."

Правителството също ще субсидира заплатите и осигурителните вноски за работниците в туристическия сектор и ще изплаща обезщетения за безработица на сезонни служители, които няма да бъдат наети тази година.

Премиерът също обяви, че туристическият сезон ще започне официално на 15 юни, а международните полети на 1 юли. Здравните служители ще провеждат проби за коронавирус на летището. 

Водещи

Най-четени