Г-20 си стиснаха ръцете за глобалното затопляне, бежанците и корупцията 08.07 | 18:17

САЩ обаче не направиха компромис, остават извън Парижкото споразумение

От iNews.bg

Членовете на Г-20 се споразумяха да поддържат отворени пазари. Това става ясно от окончателната декларация на световните лидери след срещата на върха в Хамбург. Те се обявиха и против протекционизма, но признаха ролята на предпазни мерки по отношение на търговията и върховенството на Световната търговска организация (СТО) при определянето на правилата на международната търговия. В документа се посочва още, че всички страни се ангажират с Парижкото споразумение за климата, с изключение на Съединените щати.

Очаквано, разногласията между САЩ и другите държави от Г-20 по въпросите на климата се отразяват в заключителното комюнике. "Ние се запознахме с решението на Вашингтон да се оттегли от споразумението от Париж," се казва в документа. "Лидерите от останалите страни от Г-20 заключиха обаче, че договорът няма да бъде преразгледан", категорични са участниците в днешните преговори, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Държавите посочват също, че ще работят заедно за преодоляване на последиците от миграцията. Сред акцентите е и желанието на големите икономики да инвестират в Африка, подобрявайки условията на живот на там и предпазвайки Европа от нов наплив на чужденци. При представянето на документа, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "Двадесетте" възнамеряват да засилят борбата срещу сенчестия банков пазар.

Руският президент Владимир Путин адмирира взетите решения и определи като изключително важни и практически въпросите, засегнати по време на двудневната среща. По неговите думи неблагоприятни тенденции в световната търговия не се виждат и има движение в растежа на глобалната икономика. Той посочи също, че руската икономика вече е изляза от рецесията. Все пак президентът не показа и голяма увереност за стабилността и икономическия растеж в страната си. Меркел, Макрон и Путин говориха заедно за кризата в Украйна и начините за нейното разрешаване, като подчертаха, че предстои среща на Нормандската четворка в близко бъдеще.

Г-20 се разбраха още с помощта на всички налични средства да се противопоставят на корупцията. "Ние продължаваме да изпълняваме плана за борба с корупцията в годините 2017-2018, с помощта на практическо международно сътрудничество и техническа помощ. Поддържаме четири пакета от важни принципи, които се фокусират върху целостта на публичния и частния сектор", се казва в комюникето. Съобщението гласи, че компании, които правят печалба с помощта на корупционни схеми, ще бъдат изправени пред съда. В този контекст групата на 20-те се съгласи да противодейства на контрабандата на редки животни и растения.

Водещи