Джихадистите ще си отмъщават за Мосул с атентати в Европа и Турция 18.10 | 16:31

Хиляди радикализирани европейци в момента се бият там, когато загубят, ще се върнат да търсят възмездие

От iNews.bg

Мащабната операция за изтласкването на "Ислямска държава" от Мосул няма да премине по най-мекия сценарий. И не става въпрос за ситуацията в района на иракския град, а за Европа. Евентуалната победа на международната коалиция срещу терористите ще ги накара да отговорят и да потърсят отмъщение за претърпените загуби. И то ще се изразява в атентати в Европа и Турция. За това предупреждават едновременно както турското разузнаване МИТ, така и еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

"Завземането на Мосул, крепостта на "Ислямска държава" в Северен Ирак, ще принуди оттеглящите се бойци да се насочат към Европа. Това е изключително голяма заплаха и ние трябва да бъдем подготвени", предупреждава Кинг.

От думите му става ясно също, че най-голяма опасност предизвикват радикализираните европейски граждани, които се бият в редовете на "Ислямска държава". "В районите на сраженията се намират около 2 500 бойци, заминали там от Европа. Ще стане както в Афганистан – част от тях ще загинат в боевете или ще се насочат към други горещи точки, а накрая ще се завърнат в Европа", обяснява еврокомисарят.

Според думите му, макар да няма опасност от масово завръщане на джихадисти в Европа, дори и една малка група терористи ще предизвика огромна заплаха. "Затова ние трябва да сме подготвени и да намалим европейския избор на терористите", подчертава Кинг. Освен това Европа може и да не разбере, че към нея се насочват хора, които подготвят атентати, тъй като по всяка вероятност джихадистите няма да се върнат с реалната си самоличност, а с фалшиви документи, за да не бъдат забелязани. Затова Кинг призовава към засилване на стандартите за сигурност в ЕС и по границите.

Опасността от извършване и увеличаване на броя на атентатите е валидна и за Турция, предупреждава пък Националната разузнавателна организация (МИТ). Причината е операцията "Щитът на Ефрат", която Анкара започна в Северна Сирия, както и присъствието на нейни войски в Ирак и включването й в атаката срещу "Ислямска държава" в Мосул. Тежките поражения и загубите, които понася джихадистите от бойните действия на турската армия, скоро ще превърнат страната отново в мишена на нападения, предупреждава доклад на разузнаването, предаде БГНЕС.

Главната дирекция по сигурността в Анкара е изпратила доклада от МИТ до всички 81 регионални дирекции. В него се посочва, че бойците на "Ислямска държава" подготвят кървави акции с отвличане на самолети и саботажи, като най-висока е степента на риска за Истанбул, Газиантеп, Анкара, Анталия и Измир. В документа, който е от 12 октомври с гриф "спешно", се посочва още, че сред основните цели на терористичните нападения на джихадистите ще бъде и Евразийският тунел под Босфора, който по план трябва да бъде пуснат в експлоатация на 20 декември т.г.

В същото време обаче отмъщението на джихадистите срещу Турция може да засегне и граждани на много други държави, тъй като авиацията се посочва като една от областите с голям потенциал да попадне сред основните цели на атентаторите. А при положение, че турските авиолинии на практика летят по цял свят, това увеличава опасността. Разузнавателните данни сочат, че ислямските терористи планират атаки в сектора на турската авиация и залагат експлозиви в различни електронни устройства. Възможно е те да започнат да крият в самолетите ножове, бръснарски ножчета и различни други остриета, които след това да бъдат използвани за отвличания и терористични нападения във въздуха.

"Терористичните атаки от страна на "Ислямска държава" напоследък се увеличиха изключително много на територията на страната. Под заплаха е цялостната инфраструктура на обществения транспорт – метрото, автогари и жп гарите, морските превози, мостовете, летищата. Всичко това може да доведе до крайно тежки загуби", се подчертава в предупреждението до регионалните дирекции на силите за сигурност. Дадени са указания за възможно най-висока бдителност, повишена е степента на риска.

Водещи