Дипломати: Берлин натиска членки на ЕС да блокират газовата директива срещу Русия 07.02 | 18:02

“Северен поток 2“ няма да направи Германия зазвисима, казва Ангела Меркел

От iNews.bg

Германия няма да стане зависима от руски газ заради проекта за тръбопровод "Северен поток 2", заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел и подчерта, че е ключово Украйна да остане транзитна държава, предаде БНР, цитирайки Ройтерс. "Няма да станем зависими от Русия, ако разнообразим източниците в същото време", каза Меркел на пресконференция в Братислава, където се срещна с лидерите на Вишеградската четворка.

Дипломатически източници заявиха, че Германия оказва натиск над други европейски столици да блокират предложение, според което Европейската комисия ще има думата за газопровода от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Гласуване на поправки в "Газовата директива" ще има утре в Брюксел. Ако промените бъдат одобрени, инфраструктурни проекти като "Северен поток 2" ще бъдат подложени на много по-строги регулации.

Германия има на своя страна Австрия и Холандия, но много страни членки, сред които Полша и балтийските държави са против "Северен поток 2".

Смята се, че ключът в утрешния вот се държи от Франция. ТАСС съобщи, че френското външно министерство е потвърдило днес, че ще подкрепи поправките в "Газовата директива". Но преговорите по тях с Германия продължават.

Водещи

Най-четени