Донорската конференция за Албания събра над €100 млн. 18.02 | 10:23

Финансовата помощ ще бъда изхарчена за справяне с последствията след мощното земетресение

От iNews.bg

На донорската конференция в Брюксел под мотото "Заедно за Албания" средства за възстановяване на страната след катастрофалното земетресение през ноември дариха и страните от региона, които веднага след бедствието изразиха своята солидарност, пише в. "Вечер", предаде БНР.

Италия е обещала да даде на Албания 65 милиона евро за отстраняване на последиците от земетресението, Сърбия - 2 милиона евро, Северна Македония ще задели 6 милиона денара (около 97 000 евро), Черна гора - 500 хиляди евро, което заедно с предоставената вече помощ достига 750 хиляди, а Косово ще даде 200 хиляди евро. Словения ще дари 300 хиляди евро за изграждане на училище в засегнат от земетресението район, а България ще даде 100 хиляди евро. Вестникът отбелязва, че България планира и 375 хиляди евро за други проекти в Албания - строителство на пътища, училища и социална инфраструктура. Турция пък ще построи 500 къщи на стойност 45 милиона евро и ще дари още 100 хиляди евро за възстановяване на джамии. Хърватия е предвидила 1 милион евро, а Гърция 2,5 милиона евро в помощ на Албания.

В своето обръщение на донорската конференция, организирана от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски изтъкна, че народът на неговата страна е следял с голяма загриженост информацията за земетресението в Албания на 26 ноември и за трагичните му последици, пише в. "Нова Македония". Спасовски припомни, че още същия ден правителството е взело решение да изпрати 42 спасители, които да помагат на местните спасителни екипи.

"В името на солидарността като основа, върху която се гради идеята за Европейския съюз, Северна Македония веднага изпрати екипи за първа помощ и спасяване, които предоставиха на разположение всички свои капацитети и умения, за да помогнат да се спаси всеки човешки живот. Това беше не само професионално задължение, това беше човешки, солидарен отговор", каза Спасовски. Той добави, че още в деня след земетресението правителството е решило да задели 6 милиона денара като първоначална финансова помощ за Албания.

Спасовски подчерта, че Северна Македония и Албания не са членки на Европейския съюз, но грижата, която е проявила Европейската комисия към Албания, насърчава правителствата и народите на тези две страни и поражда нови очаквания за започване на преговори за членство в ЕС.

Водещи

Най-четени