До два дни Конте трябва да е съставил новия италиански кабинет 01.09 | 13:55

В момента той преговаря с Демократическата партия и „Пет звезди“

От iNews.bg

Продължават срещите между Джузепе Конте с мандат да състави ново правителство на Италия с представители на лявоцентристката Демократическа партия и антиситемното движение "Пет звезди". Дискусиите трябва да уточнят някои точки от взаимен и национален интерес с цел да има стабилно правителство и съответно мнозинство в парламента, съобщава БНР.

Конте продължава да работи по различните въпроси свързани със съставянето на новия кабинет. Вчера той се срещна отново за около час с президента на страната Серджо Матарела, тъй като лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо постави редица нови условия.

Наблюдателите нарекоха случилото се "блъф” и " скрити интереси”. Голяма част от представителите на движението не одобриха действията на Ди Майо, но демократите не му отдадоха голямо значение.

Основателят на "Пет звезди" – комикът Бепе Грило, разгневен се обърна към движението с краткото "Стига!" - в смисъл да се поставят условия, а към демократите тактично подчерта, че мигът трябва да бъде уловен.

Основният спорен въпрос е, че двете страни не могат да се разберат дали да има вицепремиер или държавен секретар – пост традиционен в италианските правителства и вероятно каква да е ролята на Ди Майо в новия кабинет, който до сега бе вицепремиер и министър на труда. Възможно е и днес Джузепе Конте да се срещне отново с двете делегации. До вторник той трябва да докладва на президента Матарела дали Италия ще има ново правителство.

Водещи

Най-четени