Европарламентът иска да харчим с 85% по-малко ток у дома 17.04 | 18:02

Всяка нова сграда ще има поне една зарядна станция за електромобил, гласи нова директива

От iNews.bg

Драстична икономия на енергията, която използват в домовете си и офисите европейците, искат от Европарламента. Това става ясно от обсъждане на нови правила по отношение на сградите, които обаче ще влязат в сила постепенно до 2050 г. Идеята е да започнем да живеем и работим във все по-умни и енергоефективни сгради, чрез което да използваме много по-малко ток, парно, газ и т.н. Новите правила ще се отнасят както за новопостроените, така и за съществуващите здания. По отношение на вторите собствениците ще тряба да да предприемат мерки, които да повишат енергийнята им ефективност.

Европарламентът поставя цел за сгради с близо до нулево енергийно потребление в ЕС до 2050 г. като резултат от споразумение със Съвета от декември 2017 г., подкрепено в пленарна зала във вторник. Според обновените правила държавите членки ще трябва да изготвят дългосрочни национални стратегии за поддръжката и ремонта на жилищни и обществени сгради с визия за намаляването на емисиите в ЕС с 80 – 85% в сравнение с нивата от 1990 г. Тези дългосрочни цели за обновяването на съществуващия сграден фонд ще допринесат за сигурността на инвестициите и създаването на нови възможности за финансиране за граждани и предприятия.

Националните стратегии ще предоставят пътни карти за силно декарбонизирани сградни фондове до 2050 г. с междинни цели за 2030 и 2040 г. Ще трябва да бъдат установени измерими индикатори за напредък, за да се следи изпълнението на националните стратегии.

В същото време новата директива ще въведе изисквания за електромобилност за нови и преминаващи през основен ремонт сгради. Сградите с повече от 10 паркоместа ще трябва да имат поне една зареждаща станция за електрически автомобили. Директивата ще изисква и полагане на окабеляване, пригодено за зареждането на електрически превозни средства.

Законодателният акт въвежда "показател за интелигентност на сградите" – нов механизъм, който измерва потенциала на сградите да подобрят дейността си и взаимодействието си с мрежата, като приспособят потреблението на енергия към реалните нужди на обитателите. Европейската комисия ще трябва да доразвие концепцията до края на 2019 г.

Новите сгради и съществуващите такива, в които се подменя източника на отопление, трябва да имат автоматични устройства за регулирането на температурата. В същото време бяха затегнати правилата за проверка на отоплителни и климатични системи и автоматизация на сградите.

"Успешната ревизия на директивата за сградите е ясен знак, че се отнасяме сериозно към относно нашите международни ангажименти в сферата на климатичните промени и завършването на енергийния съюз. Сградите играят основна роля в тези усилия – ние излагаме ясна посока за подобрение на сградите ни в Европа. Ще дадем на инвеститорите сигурност, че обновлението на енергията е приоритет за бъдещето", коментира докладчикът по темата Бендт Бендтсен – датски евродепутат от ЕНП.

Щом бъде одобрена от Съвета, обновената директива за енергийната ефективност на сградите ще бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила 20 дни след публикуването. Периодът за въвеждането на новите правила в националното законодателство ще бъде 20 месеца. Обновената Директива относно енергийните характеристики на сградите е първото от осем законодателни предложения от Пакета за чиста енергия за всички европейци, обявен през ноември 2016 г., одобрен от ЕП на първо четене.

Европейският парламент отбелязва, че сградите са тези, които консумират най-много енергия в Европа – 40% от крайното количество енергия. Приблизително 1% от всички тях на годишна основа са новопостроени, а три от четири европейски сгради са енергийно ефективни. Строителната индустрия допринася с около 9% от европейския брутен вътрешен продукт и осигурява 18 милиона работни места.

Водещи

Най-четени