Европарламентът одобри всичките промени, срещу които се бунтуваме 04.04 | 13:43

Нашите депутати ще се опитат да предотвратят гласуването на второ четене

От iNews.bg

Европейският парламент одобри на първо четене и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските превозвачи, съобщи БНР. Според одобрените текстове, шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Българските евродепутати вече заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на ЕП.

Той стигна до пленарна зала, след като бе връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест срещу него два пъти - в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург.

На последното заседание в транспортната комисия нейните членове гласуваха над 1000 поправки, като 90 на сто от тях бяха приети. Вчера евродепутатът Андрей Новаков заяви, че едва ли при днешния вот ще бъдат приети благоприятни текстове за страната ни, но увери, че каквото и да се случи, предстоят преговори в Съвета, а после внасяне на второ четене в пленарна зала, което едва ли ще стане в рамките на мандата на този Европейски парламент.

Водещи

Най-четени