Европейците се страхуват, че ЕС може да се разпадне 17.05 | 15:00

Дори и в най-старите държави-членки много хора смятат, че Общността може да изчезне до 20 години

От iNews.bg

Последното изследване на Европесйкия съвет за външна политика /ЕСВП/ разкрива, че седем дни преди изборния ден европейците подкрепят ЕС и се страхуват от негово евентуално разпадане, предаде БГНЕС. Мнозинството от хората в 11 от 14-те изследвани страни – включително Франция (58%), Германия (50%), Италия (58%), Холандия (52%), Полша (58%), Румъния (58%), Словакия (66%) и Швеция (44%), изпитва страхове, че ЕС може да се разпадне в следващите 20 години. Изследването разкрива, че почти 92% от избирателите мислят, че ще загубят, ако ЕС се разпадне.

Ако това стане, европейците се притесняват, че ще загубят най-вече възможностите си за свободна търговия (38%), пътуване (37%), свободата на избор на местоживеене и работа (35%), съвместната дейност по сигурността и отбраната (28%) и принадлежността към съюз, който може да противостои на супер сили като САЩ и Китай (25%). Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС.

В пет ключови страни членки на ЕС (Франция, Германия, Италия, Полша и Испания) мнозинството от тези, които планират да не упражнят правото си на глас и значителен процент от тези, които планират да гласуват за анти-системни партии, вярват, че войната в ЕС е възможна. Например: 46% от подкрепящите Национален Фронт (Франция) и 41% от подкрепящите Алтернатива за Германия поддържат тази гледна точка.

Противно на стереотипа за младежки оптимизъм, анализът на резултатите показва, че най-високия дял от избирателите, които се страхуват от конфликт в ЕС, попадат във възрастовата категория 18-24 и 25-34-годишни, като 46% от младите избиратели във Франция (18-24) са разтревожени за този евентуален сценарий.

В заключение, авторите – Сузи Денисън, Марк Ленард и Адам Лъри, виждат изборите следващата седмица като "разделен екран". Те вярват, че половината от избирателите, които вярват в политическия процес и дебат, могат да бъдат ангажирани чрез традиционните методи и ще бъдат отворени за нормалния политически диалог. Те обаче предупреждават, че тези избиратели са намаляващ дял от електората и не бива да бъдат смятани като гаранция за победа на изборите. Вместо това те твърдят, че мейнстрийм париите трябва да потърсят нови целеви групи и да покажат на тези избиратели, че разбират политическия пейзаж.

Европейски съвет за външна политика е паневропейски тинк-танк. Стартирал през 2007 г., неговата цел е да провежда научни изследвания и да насърчава информирани дебати в Европа за развитието на последователна и ефективна външна политика, базирана на европейските ценности. ЕСВП е независима неправителствена организация и се финансира от различни източници.

Водещи

Най-четени