Европол: Появи се първата фалшива обява за COVID-ваксина в нета 27.12 | 13:01

„Клиентите“ или няма да получат нищо срещу парите си, или опасен за здравето им продукт, предупреждава службата

От iNews.bg

Измамници може да се възползват от търсенето на ваксина срещу коронавирус, предупреди Европол, предаде БГНЕС, цитирайки Дойче Веле. В мрежата вече се разпространяват фалшиви обяви за продажба на ваксина.

Във връзка с началото на масовото ваксиниране срещу коронавирус в ЕС Европол предупреждава за опасността от измами. Съществува реална опасност престъпниците да се опитат да се възползват от голямото търсене, заяви днес директорът на институцията Катрин де Бол.

Тя сподели, че в социалните мрежи вече има обяви за продажбата на ваксина, но тези обяви категорично са публикувани от измамници. Хората, които реагират на такива обяви, или няма да получат нищо, след като са платили, или ще им изпратят фалшив продукт, което може да има сериозни последици за тяхното здраве, предупреди Де Бол.

Правоохранителните органи, от своя страна, трябва да имат готовност да противодействат на опити за кражба на ваксини. По време на първото затваряне банди са нападали транспортни средства, с които бяха превозвани защитни маски, припомня директорът на Европол. Сега подобна опасност съществува и по отношение на ваксината.

Европол е локализирал местата, в които вероятността от подобни престъпления е най-голяма, а полицейските служби на европейските държави смятат да си сътрудничат, за да предотвратят кражбата на ваксини.

Водещи

Най-четени