Една трета от ЕС иска общи облигации срещу коронавируса 26.03 | 15:00

За насочване на средства към здравеопазването и икономиката е необходим общ инструмент, казват 9 държави

От iNews.bg

Франция, Италия, Испания и още 6 държави-членки на Европейския съюз искат спешно да се набавят повече средства за борба с коронавируса. В тази връзка те предлагат на пазара да бъдат пуснати съвместни облигации, предаде БГНЕС.

За да бъдат получени необходимите средства, които ще бъдат насочени към здравеопазването и икономиката, засегнати от борбата с пандемията, е необходим "общ дългов инструмент", се казва в съвместно писмо на ръководителите на девет държави от ЕС.

Те препоръчват да се разработи съвместен дълг, издаден от европейска финансова институция, за да бъдат получени съответни финансови ресурси. За да се гарантира максимална ефективност, е необходимо да се издадат съвместни облигации в достатъчен обем и с дълъг падеж.

Инициатори на документа са Франция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Люксембург, Словения, Белгия и Гърция.

Предложението ще бъде поставено за обсъждане по време на днешната среща на върха на държавите-членки от ЕС, посветена на борбата срещу коронавируса.

В посланието си деветте държави призовават страните-членки на еврозоната да разгледат въпроса и за други инструменти, като целево финансиране на разходните части на бюджета на ЕС за 2020 и 2021 г., свързани с борбата с коронавируса.

Водещи

Най-четени