Заев започна да омеква: Нямаме споделена, а обща история 25.11 | 15:00

„Дълбоката държава“ е в опозиция, запалилият българското знаме ще бъде наказан, обещава македонският премиер

От iNews.bg

Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето.

Това каза в ексклузивно интервю за Агенция БГНЕС македонският министър-председател Зоран Заев.

Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това, казва още Заев.

"Дълбоката държава” остана във ВМРО-ДПМНЕ. Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. РС Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност, обещава премиерът на С.Македония.

Водещи

Най-четени