Израел иска да купи още 36 млн. ваксини 02.03 | 10:06

Страната иска да се зареди заради евентуално повторно ваксиниране по-късно през годината

От iNews.bg

Израел иска да купи още 36 милиона дози ваксини срещу COVID-19, три пъти колкото вече закупения брой, в случай че по-късно през годината се наложи повторно ваксиниране, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, предаде БГНЕС.

Нетаняху направи ваксинационната програма на Израел най-бързата в света и изтъкна личната си роля за осигуряването на достатъчно дози, един от най-важните аргументи в кампанията му за изборите на 23 март.

Учени не изключиха възможността за справяне с вариантите на коронавируса да е нужно редовно реимунизиране. В контекста на предстоящите избори Нетаняху сподели в Туитър изказване на водещ представител на неговата партия "Ликуд” хората да се обърнат към "доказаното лидерство” на министър-председателя, за да бъдат осигурени "милиони” нови дози за в бъдеще.

"Работим по осигуряването на още 36 милиона допълнителни ваксини за гражданите на Израел”, заяви Нетаняху. "Никой не знае колко трае (имунитетът) от тези ваксини, с които разполагаме. Трябва да сме готови за най-лошия сценарий. А той е да се налага да ваксинираме хората на половин година”. Това би означавало цели 36 млн. дози през следващата една година, ако се наложи на всички 9 млн. израелци да бъдат поставяни по две дози на всеки шест месеца, каза той.

Дотук над половината израелско население е получило първа доза от ваксината на "Пфайзер”/”Бионтех”, а на около 3,4 млн. е поставена и втората.

Същевременно израелските граждани, които се прибират от чужбина, получиха възможност да си спестят карантината в хотел: те могат да носят гривна за проследяване, която ще известява властите, ако не спазват задължителния период на изолация.

Пилотният проект започна със 100 такива гривни, които бяха налични на летище "Бен Гурион”.

Израелското министерство на здравеопазването от своя страна съобщи, че ще започне да ваксинира и хората, които са преболедували COVID-19 най-рано след три месеца.

Водещи

Най-четени