Искаш да влезеш в САЩ, докладват какво имаш в телефона и банковата сметка 04.04 | 18:38

Вашингтон ще въвежда нови правила за посещения на чужденци, включително от приятелски държави

От iNews.bg

Чужденците, които искат да влязат в САЩ, ще трябва да докладват на граничните власти какво имат в телефона, включително контактите, състоянието на банковата си сметка, възгледите си, дори паролите за профилите си в социалните мрежи и др. Въвеждането на такива мерки в момента обмисля администрацията на Доналд Тръмп, а целта е да се повиши нивото на сигурност в страната. Това твърди The Wall Street Journal, позовавайки се на хора от администрацията във Вашингтон. За въвеждането на подобни мерки президентът на САЩ предупреждаваше и преди, но какви точно ще бъдат те все още се обсъжда.

Интересното сега е, че на новите проверки ще подлежат всички чужденци, включително и от партньорски държави. Включително Франция, Великобритания, Германия, държавите от ЕС и НАТО. Предоставянето на изискваната информация дори може да започва още от посолството на САЩ в съответната страна, от която ще пристига чужденецът, предаде ТАСС.

"Ако имаме някакви съмнения по отношение на човека, който иска да пътува до САЩ, той ще трябва да ни докаже честно и убедително, че има законното право да влезе в нашата страна", казва Джина Хамилтън, съветник на министъра по националната сигурност Джон Кели.

Миналия месец Доналд Тръмп подписа втори указ, с който въведе строги ограничителни мерки срещу гражданите на 6 държави – Иран, Йемен, Сомалия, Судан и Сирия, чиито граждани за 3 месеца няма да могат да влизат в САЩ. Изключение се прави за тези, които имат валидни американски визи. Около месец по-рано той подписа подобен указ, в който фигурираше и Ирак, а също така забраната важеше и за хората с визи. Той обаче бе отменен от съда. Още тогава се заговори и за допълнителни ограничителни мерки срещу чужденците, включително предоставянето на съдържанието на телефонния указател на граничните власти. Явно сега Вашингтон е на път наистина да въведе такива изисквания, за да допуска чужденци на територията на САЩ.Освен това изискваната информация да бъде доста по-обемна.

Най-четени