И Норвегия издига стена срещу мигрантите по границата с Русия 09.09 | 13:08

200-метровото масивно съоръжение в арктическия район е пир ГКПП "Стурскуг-Борисоглебский"

От iNews.bg

Норвегия започна изграждането на стена от стоманени пръти на границата с Русия в района на ГКПП Стурскуг-Борисоглебский. Преградата е предназначена за защита на страната от незаконното проникване на мигранти от територията на руската федерация. Дължината на съоръжението ще бъде 200 метра, а височината му – 3,5 метра. Това съобщи правителството в Осло, цитирано от световните медии и БГНЕС.

Ограждението ще има врата, която може да се блокира. То ще е готово до няколко седмици, преди да започнат студовете.

Идеята за стената се оформи през април. Норвежките власти заявиха, че Русия е информирана и няма нищо против съоръжението. Причината за решението е кризата с мигрантите от Африка и Близкия Изток, които се опитват да стигнат до ЕС по всички възможни пътища, включително през Русия към Норвегия при това с велосипеди. Често Осло връща бежанци обратно в Русия.

Властите прецениха за целесъобразно изграждането на това защитно съоръжение в арктическия район, където миналата зима имаше нашествие от над 5000 бежанци, пресичащи норвежко-руската граница с велосипеди.

Решението за оградата с Русия предизвика негативни реакции на много норвежки политици и обществени лидери. Според тях това ще е "отглас от студената война и преграда за хората, които бягат от преследване".

Началото на изграждането на стената беше критикувано от шефа на секретариата на съвета на страните от Баренцово-евроарктическия регион Ларс Георг Фордал.

"Строителството на стоманената преграда няма да реши проблема за охрана на 200-километровата граница с Русия. Освен това, самата идея за издигане на ограда към Русия има привкуса на студената война", коментира Фордал.

Водещи