Какво очаква света през идващата година? 21.12 | 18:00

Горещи точки, търговска война, президентски избори в САЩ, опазване на околното среда - това са само част от задаващите се събития

От iNews

Авторите на научна фантастика от близкото и далечно минало са си представяли XXI век и в частност 2020 г. като време, в което ще са открити лекове за сериозните болести, ще разполагаме с летящи коли и принтери за храна и дори ще можем да пътуваме във времето.

Догодина обаче, поне в политически план, ни очакват сериозни събития, които ще повлияят на съдбата на милиони хора по света. Едно от тях е звучащия вече отегчително за мнозина Брекзит. И за следящите неотлъчно темата анализатори е трудно да се предвиди със сигурност как ще се случи той, но като най-вероятен се счита сценарият Островът да напусне блока със сделката на Борис Джонсън: "Да приключим с Брекзит с нашата сделка, която е завършена, готова да се опече във фурната или микровълновата, там е.”

Друго събитие, предизвикващо немалко шум, са предстоящите през ноември догодина президентски избори в Съединените щати.

Очакванията са сегашният държавен глава от Републиканската партия Доналд Тръмп да бъде преизбран. Защо - аргументите на Йоел Сано - отговарящ за световните рискове в политиката и сигурността във "Фитч солюшънс”:

"Има три фактора, благоприятстващи преизбирането на Тръмп. На първо място американската икономика е относително устойчива, а безработицата е ниска. На второ място, обикновено американските президенти печелят втори мандат, освен ако не се наблюдава рецесия или геополитическа катастрофа. Също така Демократическата партия е изправена пред дилемата кой да номинира - дали центрист като Джо Байдън или ляв популист като Елизабет Уорън или Бърни Сандърс, или пък изцяло ново лице.”

2020-а ще е 21-ата година откакто Путин е на власт в Руската федерация. По повод предстоящите президентски избори в САЩ и в отговор на въпрос дали ще има руска намеса в тях той се пошегува: "Ще ви го кажа тайна - да, определено ще направим това, за да ви развеселим още повече. Само не казвайте на никого."

Междувременно Доналд Тръмп не изключи възможността да приеме поканата на Путин и да присъства на тържествата по случай 75-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия на 9 май в Москва догодина.

Пред президента на Китай Си Цзинпин пък стоят три жизненоважни предизвикателства - забавящата се икономика, нестабилността, заради продължаващите с месеци протести за демокрация в Хонконг и предстоящите през януари парламентарни избори в Тайван, които, именно заради недоволството в Хонконг, могат да доведат до влошаване на отношенията с Пекин. И докато САЩ оказват дипломатическа и военна подкрепа на Тайван, Китай от своя страна може да засили в отговор връзките си със Северна Корея.

Горещите точки в Близкия изток догодина ще останат Иран с постепенното разпадане на ядрената сделка, влошената икономическа ситуация заради американските санкции и предстоящите през февруари парламентарни избори. Нестабилността изглежда ще продължи и в Сирия и ивицата Газа. Не се вижда край и на гражданската война в Йемен. 

Търговската война между Китай и САЩ се определя като най-големият политически риск пред който ще се изправи световната икономика. Според експертите е малко вероятно двете страни да сключат търговско споразумение преди президентските избори в САЩ. Йоел Сано от "Фитч солюшънс”:

 "Китай все още не е готова на компромис по ключови индустриални политики и въпроси, касаещи правата върху интелектуалната собственост. Очакваме да наблюдаваме цикъл на ескалация, деескалация и реескалация на напрежението в търговията през идната година. Считаме, че има риск от ескалация на напрежението между САЩ и ЕС, но то ще е с по-слабо въздействие отколкото това между САЩ и Китай.”

Най-силно засегнати от търговската война между Китай и САЩ ще бъдат страните в Азия, по-конкретно - Хонконг, Сингапур и Южна Корея. Индия обаче може да се окаже третият печеливш, като в популярната поговорка за каращите се двама - и да излезе начело като доставчик на стоки, засегнати от взаимните американско-китайски мита. 

Догодина вероятно няма да стихне, а ще се усили ентусиазмът на хората към въпросите с опазването на околната среда и климатичните промени. Във Франция и Германия ще бъде въведено еко данъчно облагане, което се очаква да стане задължително за всички страни от блока в даден момент. ЕК има амбиции за климатичен неутралитет до 2050 г. Европа и в момента обаче е континента с най-малък въглероден отпечатък. Бъдещето на планетата зависи в доста в по-голяма степен от действията по въпроса от тук нататък на страните от Азия и Северна и Южна Америка. И въпреки че през ноември 2020 г. ще влезе в сила оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, тенденцията показва, че все повече ще чуваме искания за устойчиво развитие, въглероден неутралитет и зелени технологии.

А една от основните насоки в света на бурното развитие на технологиите догодина ще бъде изкуственият интелект. Ето какво казва по въпроса изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай: "Изкуственият интелект е вероятно най-важното нещо, върху което е работило човечеството някога. Приемам го за по-радикално от откриването на електричеството и огъня. Всеки път, когато работиш с технологии, трябва да се научиш да извлечеш максимална полза от тях, и да минимизираш недостатъците. Ако погледнеш отстрани голяма част от проблемите в света са защото сме ограничени от ресурсите. Изкуственият интелект за първи път, постепенно, мисля, че ще предложи различна система. Неща, които днес изглеждат ограничени или безрезултатни може да не са такива в бъдеще. Да вземем образованието за пример. Наистина е трудно хората да се образоват по рентабилен начин. Изкуственият интелект може да промени из основи това уравнение.”

Подобрения и новости се очакват и в света на безпилотните автомобили. Илон Мъск - изпълнителният директор на "Тесла” заяви, че очаква завършване на необходимата за сектора технология до началото на 2020 г.

"Предположението ми за момента, в който ние ще мислим, че е безопасно някой да заспи и да се събуди при пристигането си на желаното място - вероятно към края на следващата година. Не знам обаче кога регулационните органи ще се съгласят.”

А футболът ще обединява Европа през юни и юли 2020-а по време на Европейското първенство по футбол. То ще се проведе в 12 града в 12 различни европейски страни. Настоящи шампиони са Португалия, които спечелиха турнира през 2016-а. Полуфиналите и финалът ще се играят в Лондон и, ако както се очаква, дотогава Брекзит се осъществи, новите европейски шампиони ще получат титлата си в страна извън ЕС. Президентът на ФИФА Джани Инфантино:

"Когато имаш футбол и най-добрият футбол в Европа, а ние го имаме, тогава с най-добрите стадиони и най-красивите градове на континента, не само столиците, ще имаме най-голямото парти, организирано някога, в цяла Европа през лятото на 2020-а. Основната цел е да се даде на повече градове и страни възможността да домакинстват един празник на Европейското първенство, Европейското за Европа, за цяла Европа".

Ако искаме да погледнем с усмивка към бъдещето, е достатъчно да се обърнем назад - в последните години се говореше за разпадане на Еврозоната, дори на самия Евросъюз, или НАТО, но институциите се оказаха устойчиви на кризисни ситуации и оцеляха. И в крайна сметка в днешно време много повече хора по света, отколкото в миналото, просперират, имат надежда и възможности и работят за едно по-добро бъдеще.

Автор: Силвия Петрова, БНР

 

 

Водещи

Най-четени