Китай се готви за природни бедствия 09.08 | 15:31

Тайфун наближава страната от югоизток, възможни са бури, наводнения

От iNews.bg

Китайските власти обявиха червен код заради мощен тайфун, който се насочва към страната, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС. Тайфунът Лекима в момента се намира над Тайван и носи със себе си ветрове със скорост от над 190 километра в час. Очаква се стихията да достигне китайската провинция Жеджианг в събота.

Аварийни екипи са изпратени в района, за да координират дейностите по евакуацията. Хиляди хора са получили предупреждение за незабавна евакуация преди бурята да удари крайбрежните райони.

Обявена е опасност от наводнения в източната част на реките Яндзъ и Хуанхъ до сряда следващата седмица. В провинциите Дзиансу и Шандун също е издадено предупреждение за опасното време.

Круизните лайнери са предупредени да избягват района на Шанхай през следващите няколко дни заради бурното море. Отменени са и някои влакове от Пекин до делтата на река Яндзъ.

Лекима е един от двата тайфуна в западната част на Тихия океан в момента. На изток тайфунът Кроса удари с проливни дъждове Северните Мариански острови и Гуам. Той се движи в северозападна посока и може да удари Япония следващата седмица.

Лекима е деветият тайфун за тази година и се превърна в супертайфун в сряда вечерта.Той преминава над Тайван, където наложи отмяната на стотици полети, затвори училища и държавни институции. Близо 40 000 домакинства останаха без ток заради скъсани далекопроводни жици. Не се движат и високоскоростни влакове на островната държава.

Водещи

Най-четени