Коронавирусът „стопи“ $139 млрд. от състоянието на топ богаташите 25.02 | 12:43

Шампиони по загуби са Бернар Арно и Джеф Безос

От iNews.bg

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че коронавирусът ще удари световната икономика, предаде БГНЕС, цитирайки агенция "Блумбърг".

Това е най-голямата загуба за най-заможните хора от класацията на "Блумбърг" от октомври 2016 г., когато тя започна да се съставя.

Генералният директор на групата компания LVMH Бернар Арно и собственикът на "Амазон" Джеф Безос са обеднели с над 4,8 милиарда долара всеки. Притежателят на "Зара" Амансио Ортега е загубил 4 милиарда долара, а Марк Зукърбърг – 3,48 милиарда долара. Състоянието на останалите милиардери от първата десетка е намаляло с най-малко 2,3 милиарда долара.

Американските фондови индекси завършиха търговията в понеделник със спад от над 3%. Инвеститорите са обезпокоени от мащабите на разпространението на коронавируса, защото бумът на заболяването и карантинните мерки представляват заплаха за икономиката на Китай и целия свят.

"Пазарът подцени ситуацията с коронавируса. Сега вече е ясно, че той нанесе огромни щети на китайската икономика и не е ясно, кога тя ще се възстанови. В тази връзка върви разрушаването на многобройните глобални търговски вериги, свързани с Китай. Неяснотата е огромна. Кога ще излезем от ситуацията и как ще стане това, не е ясно", коментира експертът от американския институт CSIS Скот Макдоналд.

Пекин информира СЗО за появата на коронавируса в град Ухан на 31 декември 2019 г. Броят на заразените в Китай достигна 77 658 души, общият брой на починалите – 2 663, броят на новите случаи на заразяване за денонощие достигна 508. В Южна Корея броят на заразените е почти 900, в Италия вчера те бяха 229 души, в Иран – около 60. В Япония броят на заболелите нарасна до 850, от тях 691 души са пътници или членове на круизния лайнер Diamond Princess, намиращ се в пристанището на Йокохама. 

Водещи

Най-четени