Лекари без граници: Български ченгета бият мигранти 05.10 | 13:51

Организацията обвинява в същото и полицаите в Хърватия и Унгария

От iNews.bg

Неправителствената организация "Лекари без граници" обвини полицията в България, Хърватия и Унгария в упражняване на насилие срещу мигранти, най-вече деца, опитващи се да влязат в Европа, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

"Повече от година нашите доктори и медицински сестри продължават да чуват една и съща, повтаряща се история за млади хора, които са бити, унижавани и нападани с кучета за това, че се опитват отчаяно да продължат пътя си", посочва в изявление ръководителят на сръбския клон на организацията Стефат Моисен, предаде Нова ТВ.

По думите му през първите шест месеца на тази година 92% от децата и младежите, които посещават центровете за психично здраве на "Лекари без граници" съобщават за физическо насилие от страна на граничните власти на България, Унгария и Хърватия. Той допълни, че почти половината от децата посочват като извършители българските служители на реда. 

Стотици хиляди мигранти се опитаха да стигнат до Северна и Западна Европа през т. нар. "Балкански маршрут", който беше затворен през 2016 г. хиляди от тях останаха блокирани в Сърбия, но въпреки това продължават да опитват да продължат пътуването си.

Водещи

Най-четени