Лихвите в съседна Турция отново бяха вдигнати 25.12 | 10:00

Това е второто повишаване на лихвения процент в рамките на около два месеца след като турският президент Ердоган назначи нов гуверньор на турската Централна банка - Наджи Агбал

От iNews.bg

Преди да приключи годината, Централната банка на Турция отново вдигна лихвените проценти.

Новото увеличение е от 15,75% на 17%, на база около 200 пункта. В решението на ЦБ за вдигането на лихвения процент се посочва, че целта е елиминиране на рисковете по отношение на инфлацията и да се поставят под контрол инфлационните очаквания, както и да се възстанови възможно най-скоро процесът на дезинфлацията.

Повишаването на лихвения процент е било взето предвид прогнозите за инфлацията в края на 2021 г., съобщават медиите. Практически предстои процес на силно затягане на паричните средства, коментират експерти.

Високият скок на лихвения процент изненада експертите. Очакванията бяха повишението да не надхвърли 16,50%. С повишаването на лихвения процент курсът на долара днес падна под критичното ниво, от 7,64 на 7,55 за лира.

Това е второто повишаване на лихвения процент в рамките на около два месеца след като турският президент Ердоган назначи нов гуверньор на турската Централна банка - Наджи Агбал. Преди това Ердоган доста дълго време се противопоставяше на повишаването на лихвените проценти.

Паралелно на това Ердоган назначи нов финансов министър - Лютфи Елван след драматичното оттегляне на неговия зет Берат Албайрак от поста. През последните месеци турската лира загуби близо 30 процента от стойността си спрямо долара. Трайно високата инфлация и рязкото намаляване на валутните резерви са причина за отлива на инвеститорите на турските пазари и за приток на т.н. горещи пари.

Водещи

Най-четени