Лошото време отне два живота в Испания 13.09 | 11:50

Гръмотевични бури, проливни дъждове, наводнения и градушки удариха иберийската страна

От iNews.bg

Чести гръмотевични бури, ветрове със силни пориви и градушки причиниха наводнения и големи щети в Югоизточна Испания. Метеоролозите очакват лошото време да продължи и днес, предаде БНР.

Според прогнозата, това са най-обилните дъждове повече от век. Бурята ще премине и днес над средиземноморските крайбрежни райони на Валенсия, Аликанте, Мурсия, съобщава се за двама загинали, 51-годишна жена и 61-годишният й брат. Автомобилът им е бил отнесен от придошлите води. Те са били открити на около сто километра на юг от Валенсия.

Затруднено е придвижването в някои части на страната заради затворени пътища и жп линии, изкоренени са дървета, отнесени са огради, съобщава се и за наблюдавано мини торнадо. Провеждат се спасителни операции. Служители на спешните служби оказват помощ  на хора, заседнали в автомобили или качили се по покриви на сгради.

Кметът на Онтиенте Жорже Родригес: "Около 50 души са евакуирани при тази безпрецедентна ситуация. Истината е, че това са най обилните дъждове в града за последните сто години. Ситуацията е усложнена". В град Мурсия властите предупредиха хората  да не шофират. За днес са отменени учебните занятия за над триста хиляди ученици в около 84 общини.

Водещи

Най-четени