Макрон: Сега ще разберем какво е ЕС 17.04 | 10:46

Ако не покажем солидарност, ще спечели популизмът, каза френският президент

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон вярва, че е настъпил моментът на истината за Европейския съюз, когато Европейската общност трябва да прояви солидарност към страните, засегнати от болестта, причинена от новия тип коронавирус. Той заяви това в интервю за Financial Times, публикувано днес, предаде БГНЕС.

"Дойде "моментът на истината” за нас, когато трябва да решим дали Европейският съюз е политически проект или просто пазарен проект. Мисля, че това е политически проект. Нуждаем се от финансови трансфери и солидарност”, каза той.

"Ако не можем да направим това днес, уверявам ви, популизмът ще спечели – днес, утре – в Италия, Испания, може би във Франция или където и да е. Ако това е политически проект [ЕС], тогава човешкият фактор е основен и съображенията за солидарност са базисни…Да не забравяме, че самата икономика е социална наука”, каза френският президент.

Макрон е сигурен, че ако страните от ЕС не могат да си помогнат в момент на такава сериозна криза, това ще окаже значително влияние върху начина, по който ЕС ще бъде възприеман в бъдеще. "Хората ще започнат да си казват: Какво прекрасно пътуване [ЕС] ни предлага да продължим? Тези хора няма да ни защитят в криза, нито след нея, няма да проявят солидарност с нас", предложи Макрон.

Френският президент нарече пандемията от коронавирус и световната икономическа криза, причинена от нея, "огромен антропологичен шок", който ще промени много в живота на хората, и на първо място, сложи край на процеса на глобализация. "Това ще промени същността на глобализацията, такава, каквато я познаваме през последните 40 години”, каза политикът.

Той призна, че този процес е помогнал да се отървем от много тоталитарни режими и да освободим от бедността стотици милиони хора. "Но особено през последните години (глобализацията), доведе до увеличаване на неравенството в развитите страни. Беше очевидно, че този тип глобализация достига края на цикъла, и вече подкопава демокрацията”, заяви Макрон.

"Тръгнахме по пътя на немислимото"

В същото време френският президент призна, че няма отговор на кой етап е кризата в момента. "Не знам дали сме в началото или средата на кризата – никой не знае. Несигурността проникна във всичко, и с това трябва да се примирим. Ние поехме по пътя на немислимото”, каза той.

"Всички сме изправени пред сериозна нужда да създадем нещо ново, защото това е всичко, което можем да направим сега", добави политикът.

Макрон изрази надежда, че настоящата пандемия ще промени отношението на хората към екологията и след като тя приключи, хората ще бъдат по-внимателни към качеството на въздуха, който дишат. "Хората ще си кажат "Спряхте всичко заради тази болест и сега искате отново да дишам лош въздух”, заяви Макрон.

Споменавайки свободата на медиите в западните страни и други различия с Китай, Макрон каза: "Като се имат предвид тези различия, решенията, които са взети, и това, което се е случило в Китай, което аз уважавам, е: Нека не бъдем толкова наивни…Ние не знаем. Определено има неща, които са се случили, но за които не знаем”, каза Макрон.

Водещи

Най-четени