Меркел: Западните санкции срещу Русия остават докато върне Крим на Украйна 18.06 | 16:30

От Москва обаче не смятат, че има какво да се коментира по този въпрос

От iNews.bg

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че западните санкции срещу Русия няма да бъдат вдигнати, докато не бъде възстановен украинският суверенитет, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Меркел каза, че тя и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Берлин днес, са обсъдили Минските споразумения: "Докато няма напредък на този фронт, санкциите не може да бъдат вдигни, а санкциите, свързани с Крим, може да бъдат премахнати, само когато Крим бъде върнат на Украйна".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви преди това, че при евентуална среща с руския си колега Владимир Путин на първо място ще повдигне въпроса за Донбас и Крим, предаде Интерфакс.

"Да започнем с това, че Донбас и Крим са украински", заяви Зеленски в интервю за германския в. "Билд" преди днешната си среща в Берлин с канцлерката Ангела Меркел.

"Много обичам Крим. Бил съм там много пъти. Това е уникално място в Украйна със своята природа и история. За мен Крим винаги е бил и остава част от Украйна", заяви държавният глава.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по въпроса за Крим "двете страни няма какво да коментират".

"Колкото до Донбас, то, може би, разговор трябва да бъде воден не с Путин, а с жителите на Донбас", каза Песков.

Вчера Зеленски бе в Париж за разговор с френския си колега Еманюел Макрон, който заяви, че може да има нови преговори за конфликта в Източна Украйна.

Макрон похвали амбицията на новия украински лидер за прекратяване на конфликта и уточни, че може да има среща в Париж в т.нар нормандски формат – Русия, Украйна, Германия и Франция.

Водещи

Най-четени