Меркел все още оптимист за Брекзит със сделка 11.09 | 13:00

Ще работим за това до последния ден, но се готвим и за обратното, каза тя

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че все още има всички шансове разводът на Великобритания с Европейския съюз да се осъществи при постигане на двустранно споразумение, въпреки че Берлин е подготвен и за неконтролиран Брекзит в случай, че това не се случи.

"Все още имаме всички шансове за контролиран Брекзит и германското правителство ще направи всичко по силите си, за да направи това възможно - до последния възможен ден. Но също така заявявам че сме подготвени за безреден Брекзит (без постигане на сделка)", посочи г-жа Меркел пред немския парламент, съобщава Ройтерс, предаде БГНЕС.

"Остава обаче фактът, че след оттеглянето на Великобритания ние ще имаме икономически конкурент пред нашия праг, дори ако искаме да поддържаме тясно икономическо, външно и сътрудничество в областта на сигурността и приятелски отношения", добави тя.

Ангела Меркел също така отбеляза, че настоящата икономическа ситуация в Германия означава, че данъчните приходи могат да бъдат по-ниски от очакваното. Според нея търговската война между САЩ и Китай вреди на износа на Германия и на икономиката като цяло.

Най-голямата икономика в Европа се сви с 0,1% на тримесечна база през периода април - юни, като някои слаби икономически показатели от тогава насам подхранват опасенията, че Германия може да изпадне в рецесия през третото тримесечие (през периода юли-септември). Икономистите обикновено определят наличието на т/нар. "техническа рецесия", когато има най-малко две последователни тримесечие на свиване на БВП.

Водещи

Най-четени