Меркел потвърди обещанието за еврочленство на Западните Балкани 02.07 | 14:39

Късното огласяване на докладите забавя преговорите с Албания и С.Македония

От iNews.bg

Германия твърдо стои зад европейската перспектива за Западните Балкани и подкрепя страните в региона в усилията им за реформи, съобщиха от кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

"Поради късното огласяване на докладите за страните, крайният срок за решение за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания беше кратък. Преди това решение федералното правителство трябва да получи съгласието на Бундестага", са казали от кабинета на Меркел в отговор на въпрос на черногорския вестник "Победа” , за коментар на решенията на Съвета на ЕС да отложи започването на преговорите с Македония и Албания.

ЕС отложи решението за започване на преговори за присъединяване с двете страни в средата на месеца. Скопие и Тирана получиха нов срок, октомври тази година, когато членовете на ЕС ще обявят дали тези страни ще започнат преговорите.

Германският канцлер в края на двудневната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, на която беше отложено решението за преговори, обеща да направи всичко, за да се определи дата за началото на преговорите за членство на Македония в ЕС до октомври и че ще използва цялата си политическа тежест за това положително решение. 

Най-четени