Мерките заради COVID-19 породиха напрежение в Европа 01.08 | 12:11

Пътуваме все по-трудно в чужбина

От iNews.bg

Заради нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус у нас пътуването на български граждани в чужбина става все по-трудно.

Холандия препоръчва 14-дневна домашна карантина за всички пристигащи от България, Белгия изисква и PCR тест, направен през последните 72 часа. Подобно условие поставят Кипър и Австрия. На пристигащите в Унгария наши сънародници се налага задължителна 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни PCR теста, направени през 48 часа един от друг в рамките на предходните 5 дни. Словения изисква отрицателен PCR тест, направен през последните 36 часа. Алтернативата е 14-дневна карантина. А  Италия директно въведе задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи от България. Същата мярка важи за Словакия, Латвия и Естония. Финландия не допуска български граждани "без основателни причини”. В Норвегия пък е позволено, само ако са постоянно пребиваващи, имат регистриран трудов договор или притежават недвижим имот. Подобни са изискванията и в Дания.

Заради COVID-19 летните курорти се превърнаха във фронтова линия в битката за туристи. Много държави в Западна Европа наложиха карантина за своите граждани, ако изберат друга страна за лятната си почивка.

Втората вълна на коронавируса се движи поне отчасти от летовниците, които пътуват и се забавляват по плажове и заведения. Това предизвиква голямо напрежение между страните, които разчитат на парите от туризъм, и тези, чиито граждани масово ходят в чужбина през лятото.

"Говорим с британските власти, за да се опитаме да ги убедим да преосмислят решението си. Според нас то не е добре преценено, ако вземем предвид епидемичната обстановка. Особено в някои туристически области на страната ни", каза премиерът на Испания Педро Санчес. 

Недоволството на испанския премиер е предизвикано от решението на Лондон да наложи карантина на връщащите се от Испания и предупреждението на Берлин германците да не ходят в няколко провинции в северната част на иберийската страна.

"Все още сме притеснени за ваканционните пътувания. Вижте какво става в Испания. Но не е само там. Тревожим се за връщащите се от почивка и контактите им", каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Испания далеч не е единствената в тази позиция. Малкото градче Санкт Волфганг, намиращо се на брега на красиво езеро край Залцбург, изведнъж се оказа център на заразата. Градчето е на по-малко от 200 километра от Мюнхен и обичайно е пълно с германци през лятото. Те носят пари, но може да носят и коронавирус.

"Разбира се, че ни направи впечатление повишеният риск в някои части на страната", каза министър на здравеопазването на Австрия Рудолф Аншобер. 

Същевременно австрийците са недоволни. Германия каза, че ще тества хората, които се връщат от рискови страни. Виена не счита, че трябва да са в подобен списък.

"За тестовете на границата ще кажа само, че сме в контакт с германския ми колега. Ще достигнем до рационално решение. Имайте предвид, че Германия и Австрия са с еднакви нива на заразяване", каза още Аншобер.

За самите туристи изживяването също е странно. Изискват се маски, заведенията не работят на пълен капацитет, а всяка държава има някакви свои, специфични изисквания.

"Не ми пречи да нося маска, радвам се че всички го правят. Но непрестанно се питам - какво ни носи бъдещето? Така ли ще продължава? Вечно ли ще носим тези маски? Имам чувството, че участваме във филм", споделя туристката Белинда Даемс.

Водещи

Най-четени