Многохиляден протест в Москва срещу поскъпването на живота 23.03 | 17:48

Организатор на демонстрацията е Комунистическата партия

От iNews.bg

Няколко хиляди поддръжници на Комунистическата партия излязоха на протест в центъра на Москва, съобщава АФП, предадоха БГНЕС и БНТ. Демонстрантите се обявиха срещу провежданата от правителството политика, като някои обявиха президента Владимир Путин за лично отговорен за ширещата се корупция и за поскъпването на живота в страната.

Комунистическата партия призова руснаците в цялата страна да излязат на улицата в знак на протест срещу поредицата репресивни закони, приети от парламента и срещу все по-занижения стандарт на живот на обикновените хора.

Протестът в Москва беше оглавен от 74-годишният Генади Зюганов – дългогодишен лидер на партията.

Според опозицията Кремъл оказва натиск върху дисидентите, за да се противопостави на все по-спадащото одобрение спрямо президента Путин на фона на задълбочаващата се икономическа криза.

През изминалата седмица Путин подписа няколко закона, с които позволи на съдилищата да глобяват и дори да задържат за кратко хора, които не проявяват необходимият респект спрямо властта, и да блокират медии за разпространението на "фалшиви новини".

Малко след като Владимир Путин беше преизбран за четвърти президентски мандат миналата година, неговото правителство повиши ДДС-то и увеличи възрастта за пенсиониране за пръв път от 1930 година – действия, които предизвикаха вълна от масови протести в цялата страна.

Най-четени