Невидимата дипломация зад сдобряването на Путин и Ердоган 09.08 | 14:38

Топенето на ледовете започнало на тайни преговори в Ташкент със съдействието на известен турски бизнесмен и казахстанският президент Нурсултан Назарбаев

От iNews.bg

Русия и Турция са постигнали нормализиране на отношенията си по време на тайни преговори в узбекистанската столица Ташкент след оказано съдействие от редица високопоставени личности, сред които известен турски бизнесмен, началникът на турския генерален щаб Хулуси Акар и казахстанският президент Нурсултан Назарбаев.

Това съобщава турският в. "Хюриет", позовавайки се на дипломатически източници.

В края на юни Анкара и Москва успяха да затоплят отношенията си, които бяха значително влошени след инцидента с руския изтребител Су-24, който беше свален от турските ВВС на границата със Сирия през ноември.

Съобщението за актьорите на помиряването между двете държави идва в деня, в който президентите на двете страни – турският държавен глава Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин, се срещат за първи път сед инцидента със сваления руски боен самолет в Сирия на 24 ноември.

Според говорителя на турския президент Ибрахим Калън бизнесменът Чавит Чаглар "е изиграл много важна роля" в решаването на политическата криза. Роля също така е имал и казахстанският президент Назарбаев, както и началникът на турския генерален щаб ген. Хулуси Акар.

Изданието посочва, че въпреки малкото внимание към това изказване на Калън, именно в него се намира същността за решаването на дипломатическата криза.

Според дипломатически източници, пожелали анонимност, то се е развило по следния начин. В края на април ген. Акар е казал на Ердоган, че е възможно да има отворен канал, който да се използва за решаване на кризата. Той е заявил на държавния глава, че текстилният инвеститор Чаглар има бизнес в руската федерална република Дагестан.

Самият Чаглар в миналото е бил политическа фигура, като е служил като министър в кабинета на Сюлейман Демирел през 90-те и познава дагестанския президент Рамазан Абдулатипов. Абдулатипов от своя страна пък има достъп до Путин чрез неговия главен съветник Юри Ушаков.

Чаглар и Акар се познават от времето на политическата кариера на бизнесмена и генералът го е представил в положителна светлина пред Ердоган. Чаглар е и човекът, който предоставя своя частен самолет на служители на турското разузнаване МИТ през 1999 г., за да заминат за Кения и да задържат лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан. След съвместна среща между Чаглар и Акар президентът дава зелена светлина за операцията по сближаване на отношенията. Назначен от Ердоган като човек за връзка с руския съветник Ушаков, говорителят Калън започва да пише чернова на извинителното писмо от името на Ердоган до Путин. Благодарение на Чаглар и дагестанския държавен глава Абдулатипов започват дипломатически совалки между Анкара и Москва, като съдържанието и формата на подготвяното писмо се коригира както от турска, така и от руска страна през май и юни.

В края на юни Калън получава обаждане от казахстанското посолство в Турция, че Нурсултан Назарбаев се е срещнал с Путин, който е казал, че ако Ердоган е готов да изпрати писмото, Путин ще го приеме. Турският президент обаче, въпреки че иска подобряване на отношенията, не е готов да изпрати писмо с думите "извинение" и "компенсации" в него.

Ден по-късно от казахстанското посолство отново се свързват с Калън със съобщение, че Назарбаев ще се срещне по-късно с Путин в рамките на срещата на Шанхайска организация за сътрудничество в Узбекистан. Ако писмото пристигне до срещата между двамата лидери там, дори и с лека промяна в думите, може да помогне за подобряване на двустранните отношения.

Калън пише нова чернова на писмото, в която съвместно с рускоговорящи дипломати от казахстанското посолство избират руската дума "извините", която да използват в текста и която не е толкова силна колкото думата "извинение".

Последва незабавно подписване на текста от турския президент и Калън потегля за Русия с Чаглар, негов съветник и преводач.

Чрез мобилното приложение WhatsApp групата успява да получи разрешение за преминаване през въздушното пространство на Грузия само 20 мин., преди да стигне до страната, като в последния момент самолетът е допуснат и до въздушното пространство на Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан.

Казахстанският президент Назарбаев очаква турския самолет в узбекистанската столица. Той също прочита руския текст на писмото и го одобрява. След това турската група разбира, че в съседната стая е Путин и неговият екип. След това Ушаков от руска страна получава писмото, носи го на Путин и после го връща на турската делегация. Според Ушаков руският президент е одобрил текста, въпреки че го намира "малко по-близо до турската позиция" заради използваната нова дума.

След това Калън и Ушаков се договарят изявление във връзка с писмото да бъде направено на 27 юни в Москва, след като Анкара преди това получи текста на съобщението. Така и става – Русия прави съобщението ден, след като Анкара обявява нормализиране на отношенията си и с Израел.

Източник: БГНЕС

Водещи