Нетаняху: Главният мюфтия на Ерусалим убеди Хитлер да избива евреите 22.10 | 06:59

Непремерено изказване на израелския премиер предизвика полемика за Холокоста

От iNews.bg

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предизвика полемика часове преди посещението си в Германия, като заяви буквално, че бивш мюсюлмански старейшина (бивш главен мюфтия) от Ерусалим през 1940 година е убедил Адолф Хитлер да унищожи евреите.

В официална реч през конгреса на ционистите късно снощи Нетаняху припомни за серия от атаки на мюсюлмани срещу евреи в Палестина през 1920 година. Той заяви, че това се е случвало по заповед на тогавашния мюфтия на Ерусалим Амин ал Хусейни.

Всеизвестно било, че той е бил на посещение в Берлин през 1941 година и Нетаняху казва, че тази среща се е оказала от решаващо значение за кампанията на нацисткия лидер срещу евреите.

"По онова време Хитлер не е искал да унищожи евреите. Искал е да ги изгони. Така че Амин ал Хусейни е отишъл при Хитлер и му е казал: "Ако ги изгониш, те всички ще дойдат тук в Палестина"... "И какво да направя с тях", запитал Хитлер, а Хусейни отговорил: "Изгори ги!"", каза премиерът на Израел.

Бащата на Нетаняху бил виден историк, но бил обвиняван в изкривяване на истината за историята. Професори от университета в Тел Авив признават, че не е коректно изказването му, защото кампанията на нацистите срещу евреите започва в началото на Втората Световна война.

Официален говорител на правителството на Меркел побърза да потвърди, че Германия смята, че вината за Холокоста е изцяло на германците, допълва Jerusalem Post.

Водещи

Най-четени