Нетаняху и Путин: Израелско-руското сътрудничество стабилизира Близкия изток 13.09 | 10:30

Нашите две страни добре знаят какво е тероризъм, отбеляза руският президент

От iNews.bg

Преди да започне преговорите с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Владимир Путин похвали взаимодействието на военните между двете страни. "Откровено ще кажа, не се страхувам от това. Благодарение на голяма част от вашите усилия отношенията ни придобиха ново качество както по отношение на сигурността, така и на военното сътрудничество. Всички знаем колко е важно това, особено предвид продължаващата заплаха от международния тероризъм”, каза руският лидер, предаде БГНЕС.

Путин каза, че израелският премиер вече е провел "доста задълбочена дискусия” с министъра на отбраната Сергей Шойгу и отбеляза, че страните ще обсъждат "всичко, свързано с тази сфера” по време на разговорите. Руският президент се надява отговорни политици да дойдат в израелския парламент, съобщи РИА "Новости".

От своя страна Нетаняху заяви, че нарастващите опити на Иран да използва сирийска територия за разполагане на ракети, заплашват Израел. "Не сме готови да се примирим с тази заплаха”, подчерта премиерът. В тази връзка той отбеляза особеното значение на сътрудничеството между военните на Русия и Израел.

"Личните отношения между нас ни позволиха да предотвратим търканията, сблъсъците между нашите военни. Мога отговорно да кажа, че това е много важен елемент на стабилност за целия регион”, каза Нетаняху.

Нетаняху заяви, че Израел ще трябва да проведе военна операция в Газа

Руският лидер сподели с израелския лидер резултатите от пътуването си до Дагестан по повод 20-годишнината от нахлуването на "международни терористични банди в републиката”. "Ние в Русия знаем добре какво е тероризъм и Израел също знае това от първа ръка”, каза президентът.

Освен това Путин заяви, че е получил покана от израелския президент Ривлин да присъства на възпоменателни събития в началото на следващата година по случай 75-годишнината от освобождението на Аушвиц и Деня на Холокоста.

"Моля, кажете на господин президентът, че ще дойда с голямо удоволствие", каза Путин, обръщайки се към Нетаняху.

Той добави, че като част от това посещение ще бъде възможно откриването на мемориал в Йерусалим на жителите на обсадения Ленинград.

Водещи

Най-четени