Ние, сърбите и молдовците с най-недостъпна газова система за населението 08.06 | 13:02

От другата страна на класацията пък са Казахстан, Люксембург, Русия и Великобритания

От iNews.bg

България, Сърбия и Молдова са страните, в които газът е най-недостъпен за населението на страната, показва ново проучване, подготвено от експерти на РИА Рейтинг по поръчка на РИА Новости, предаде БГНЕС. Българите могат да си позволят по-малко от 1 300 кубически метра газ на месец.

Казахстан, Люксембург, Русия и Великобритания – тези толкова различни страни, са обединени от факта, че техните жители могат да си позволят най-голямо количество природен газ със заплатите си.

През 2019 г. ситуацията на пазара на газ рязко се влоши. Средната годишна цена на холандската стокова борса TTF спадна с 43,6% до 160 долара за хиляда кубически метра, а в края на годината цената на газа беше около 140 долара. През 2020 г. ситуацията не се промени към по-добро – цените продължиха да падат и то стремително, а през май паднаха под 40 долара.

Ситуацията на потребителския пазар в Европа обаче беше нееднозначна. В някои страни цените за населението, въпреки спада на цените на акциите, дори се увеличиха. Това е така, защото механизмите за ценообразуване на фондовия пазар и на пазара на дребно работят по различен начин. Освен това очевидно е, че наличието на газ за крайния потребител се определя не само от цената му, но и от нивото на доходите на гражданите. За да преценят наличието на синьо гориво за населението, експертите на РИА Рейтинг са изчислили количеството газ, което жителите на различни страни могат да си позволят на основата на средни заплати в края на 2019 г. – началото на 2020 г.

Отделно трябва да се отбележи, че обема на достъпния газ и цените за него, обявени в класацията, са приблизителна оценка на средното ниво за населението и са дадени за сравнение въз основа на официалните тарифи и статистически данни и затова могат да варират във всеки отделен случай в зависимост от размера на доходите, местата на пребиваване на територията на държавата, обема на потребление на газ в семейството, наличието на газови печки и т.н.

Кои са в челната тройка по достъпност на газ?

Първото място по отношение на достъпността на газ за населението заема Казахстан, чийто средностатистически жител може да закупи 8 800 кубически метра газ на месец със средната си месечна заплата. Заплатите там не са високи, но цените на газа са най-ниските от всички страни, участващи в класацията – 44,7 долара за хиляда кубически метра природен газ.

Люксембург заема второ място с 8 300 хиляди кубически метра. И това въпреки факта, че газът там е почти десет пъти по-скъп за населението, отколкото в Казахстан – $467,8 на хиляда кубически метра. Но това не е най-скъпият газ в Европа, а заплатите са сред най-високите, което би позволило на обикновен жител на херцогството да си купи толкова много газ, ако желае.

"Бронзовият финалист" е друга държава с евтин газ, а именно Русия (87,9 долара за 1 000 куб. м). Жителите на страната могат да закупят около 6 500 кубически метра газ със средната си заплата.

В първите места на класацията като цяло влизат основно развитите западноевропейски държави – с високи заплати, но и скъп газ.

Най-скъпият газ – в Швеция

За оценка на цената на газа за населението, експертите на РИА Рейтинг са анализирали цените на синьото гориво, пресметнато в рубли.

Най-евтиният газ, както вече беше отбелязано, се купува от жителите на Казахстан, където пресметнато в руска валута струва 3,2 рубли на кубичен метър. На второ място е Русия с цена от 6,3 рубли на кубичен метър.

Третото място е заето от Беларус, където газът е по-скъп, отколкото в Русия с 3,3 рубли. Украйна и Турция също са в челната петица по евтин газ. Отбелязано е, че поради ниските заплати Украйна заема едва 14-то място в Европа по отношение на количеството газ, което може да си позволи средният жител на страната.

Най-скъпият газ се купува от жителите на Швеция. По отношение на руската валута, кубически метър синьо гориво за местните потребители ще струва 95,6 рубли. Швеция обаче се стреми да увеличи максимално използването на възобновяема енергия, така че потреблението на природен газ в тази страна е незначително.

По-нататък в класацията за скъп газ се нареждат Испания, Нидерландия и Италия. В тези страни кубически метър газ струва повече от 75 рубли. Повечето държави с високи цени на газ целят да увеличат потреблението на скъпа зелена енергия.

Жителите в Молдова и на Балканите могат да си позволят най-малко газ

Най-малкият обем природен газ е на разположение на жителите на Молдова. Там могат да закупят малко повече от 1 000 кубически метра със средна заплата, като това е осем пъти по-малко, отколкото във водещия Казахстан. Цените на газа в Молдова са ниски по европейските стандарти, но в същото време в страната има много ниско заплащане. Освен Молдова, сред останалите страни с малко достъпен газ са България и Сърбия. В тези страни жителите могат да си позволят по-малко от 1 300 кубически метра газ на месец.

Прогноза за тази година

Според експертите на РИА Рейтинг, през 2020 г. търсенето на газ в Европа вероятно ще бъде значително по-ниско, отколкото през 2019 г. поради икономическата криза, високата конкуренция между доставчиците и максималното запълване на газохранилищата. Средната годишна цена на европейските борси може да бъде около 70 долара за хиляда кубически метра до края на годината, което ще бъде рекорден минимум.

Както показва резултатът от предходни периоди, не трябва да се очаква пропорционален спад на цените на потребителския пазар. В някои страни цените наистина ще паднат, но в по-малка степен, отколкото на борсата. Но за повечето потребители в края на годината цените ще останат същите или ще пораснат незначително.

Водещи

Най-четени