ООН зове всички държави в Европа да помогнат на Гърция за децата мигранти 29.11 | 10:30

Те живеят в опасност от експлоатация и насилие, всеки ден пристигат стотици

От iNews.bg

Европа трябва да помогне за справяне с кризисната ситуация в Гърция, където около 5000 деца мигранти живеят в опасност от експлоатация и насилие, заяви шефът на ООН по бежанските въпроси.

"Има спешна ситуация с деца в тази страна … това трябва да се реши”, каза шефът на ВКБООН Филипо Гранди пред репортери след двудневно посещение, предаде БГНЕС.

Стотици мигранти пристигат на гръцките острови от Турция всеки ден, прибавяйки се към около 39 000 вече настанени в островни лагери и други 22 000 в континенталната територия на страната.

Миналата седмица гръцкото правителство заяви, че не е успяло да убеди други държави от ЕС да помогнат за приемане на около 3000 от децата.

"Честно казано … ако Европа не чувства, че трябва да споделя отговорността за децата, които нямат дом, семейства и бъдеще, аз се притеснявам за Европа”, каза Гранди.

Правозащитни групи критикуваха новото консервативно правителство на Гърция заради действията му.

Правителството ускори процедурите за убежище и миналата седмица разкри планове за изграждане на по-големи затворени лагери на островите, което води до опасения, че хиляди ще бъдат затворени преди депортирането.

"Разясних на правителството, че политиката на ВКБООН е против задържането на търсещи убежище. Търсенето на убежище не е престъпление”, заяви Гранди, който се срещна с премиера Кириакос Мицотакис и министрите, ангажирани с въпроса.

Гранди заяви, че намира условията за живот в лагерите, които посети на остров Лесбос, за "изключително тревожни" с "генерализирано напрежение, което често води до насилие, особено срещу непълнолетни".

"Тази страна трябва да обърне страницата в начина на работа ", каза той.

Водещи

Най-четени