Окончателно: Няма доказателства за заговор на Тръмп с Русия 25.03 | 11:00

Разследването не е констатирало, че Тръмп е извършил престъпление, но и не го оневинява

От iNews

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в подробностите от документа, станали ясни, след като главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

В обобщението пише, че специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат, че президента Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието, предаде БГНЕС.

"Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира", цитира Бар докладът на Мълър.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са "заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието".

"Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите", заяви още Бар.


Пред репортери, преди да се качи на Air Force One, президентът Тръмп заяви:

"Няма намеса на Русия. Няма възпрепятстване и нищо такова. Това е пълно и цялостно реабилитиране". "Срам е, че страната ни трябваше да премине през това. Да бъда честен, срамно е, че вашият президент трябваше да премине през това, още преди да бъде избран. И това е незаконно. И за щастие, някой друг погледна по друг начин. Това беше нелегално и се провали. Така че – пълна реабилитация, няма намеса, няма възпрепятстване. Благодаря ви!", бяха думите на президента.

Заключението на Мълър е направено след продължило почти 2 години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании.

Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Докладът на разходите за разследването сочи, че за първите 21 месеца на следствието са похарчени 25 милиона долара.

По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, транспорт, плащане на съветници, заплати на персонала и офис консумативи.

Мълър е получил заплата 162 000 долара, сочат данните на Министерството на правосъдието.

Високопоставени демократи поискаха спешно да бъде публично разпространен пълния доклад за руската намеса в изборите през 2016 година и подчертаха, че той не реабилитира президента Доналд Тръмп, съобщи АФП.

"Фактът, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър не реабилитира президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието показва колко е спешно пълният доклад и прилежащата документация да бъдат оповестени публично без никакво забавяне", заявиха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на Демократите в Сената Чък Шумър в съвместно изявление.

Те също подчертаха, че главният прокурор Бил Бар, номиниран само преди месеци от Тръмп, "не е неутрален наблюдател в процеса и неговото обобщение на доклада, представено днес на Конгреса, не е обективно по отношение на фактите от разследването на Мълър".

Двамата Демократи също заявиха, че изявлението на Тръмп, в което той каза, че докладът е пълна реабилитация, защото го оневинява за връзки с Русия "директно противоречи на думите на Мълър и не би трябвало да се взима по никакъв начин за достоверно.

Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на САЩ Джери Надлър обяви, че главният прокурор Уилям Бар ще бъде повикан да даде показания пред комисията, съобщи АФП.

Причината – безпокойството на комисията около заключенията на Бар за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

"В светлината на много притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правосъдието след доклада на специалния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме главният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще", написа Надлър в Туитър.

Ето основните констатации от 2-годишното разследване, които президентът редовно осъждаше като лов на вещици, преди да поиска реабилитация след приключването му.

НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ

Мълър установи, че има убедителни доказателства, че Русия се е намесила в изборите, както чрез координирана кампания за дезинформация, така и чрез хакване на имейлите на изборния екип на Хилари Клинтън.

В писмо до законодателите, Бар каза, че Мълър е установил, че е имало "многобройни оферти от свързани с Русия лица, за да подпомогнат кампанията на Тръмп”.

Но, цитирайки директно от доклада на Мюлер, Бар каза, че разследването на специалния прокурор "не установи, членовете на кампанията на Тръмп да са договорили или координирали с руското правителство в дейността му по намеса в изборите”.

ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО

Много наблюдатели предричаха, че най-голямата опасност за Тръмп е възможното обвинение за възпрепятстване на правосъдието, особено за решението му да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който оглавяваше разследването преди Мълър.

Но Бар каза, че доказателствата, изложени в доклада на Мълър, "не са достатъчни, за да се установи, че президентът е извършил престъпление – в случая възпрепятстване на правосъдието”.

"При преглед на действията на президента, много от които пред погледа на обществото, в доклада не се посочват никакви действия, които според нас представляват обструктивно поведение”, добавя Бар в писмото си.

Но докато Бар – който бе назначен от Тръмп – заключи, че президентът не е възпрепятствал правосъдието, той признава, че самият Мълър е неубедителен по въпроса за възпрепятстването.

"Следователно специалният прокурор не е направил извод, така или иначе, дали разследваното поведение представлява пречка, каза той.

"Специалният прокурор заявява, че” докато този доклад не дава основание, че президентът е извършил престъпление, той също не го оправдава ".

БЕЗ ПОВЕЧЕ ОБВИНЕНИЯ

Бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Майк Флин, неговият бивш личен адвокат Майкъл Коен и неговият председател на кампанията Пол Манафорт, са сред 34-те лица, които вече бяха обвинени от Мълър, но те ще бъдат последните, според Бар.

"Докладът не препоръчва никакви допълнителни обвинения, нито специалният прокурор е получил запечатани обвинителни актове, които все още не са оповестени”, каза Бар в писмото си до ръководителите Сената и правните комисии.

Водещи

Най-четени