От Израел: Ваксинирането побеждава пандемията 25.02 | 16:44

Изследователският институт на Clalit, най-големия фонд за здравни услуги в Израел, съобщава откритията си два месеца след началото на израелската ваксинационна програма, вече успяла да обхване поне с една доза повечето пълнолетни

От iNews.bg

Рязко са намалели случаите на коронавирус със симптоми във всички възрастови групи според проучване, обхванало 1.2 млн. души в Израел.

Това сочат данните от първата в света проверка на резултатите от клиничните изпитвания на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" в "действителния живот", публикувани в сп. New England Journal of Medicine. Предварителни данни от това проучване бяха съобщени от обработващия данните институт Вайцман миналата седмица.

Изследователският институт на Clalit, най-големия фонд за здравни услуги в Израел, съобщава откритията си два месеца след началото на израелската ваксинационна програма, вече успяла да обхване поне с една доза повечето пълнолетни. При първата от двете инжекции от продукта ефективността достига 57% две седмици след поставянето ѝ. След втората тази стойност нараства до 94% - съвсем малко под 95-те процента, посочени от клиничните изпитвания.

Изследвани са данните на 600 хил. ваксинирани и тези на контролна група от 600 хил. неваксинирани с помощта на три американски медицински институции. От ваксинираните една четвърт са на възраст над 60 г., а всички в тази група са получили двете си дози между 20 декември и 1 февруари. Стремежът е човек с даден профил (например ортодоксален евреин на определена възраст, от определен квартал с определени заболявания и ваксиниран да бъде сравнен с "аналогичен" случай без поставена доза).

За "Ройтерс" Ран Балисер, един от авторите на проучването, казва, че резултатите са изненадващи - очакването е било в реална среда, където е трудно например да се съхраняват добре ваксините при нужната от "Пфайзер" ниска температура и където преобладават по-възрастните групи и такива със заболявания, ефективността да е по-малка. По думите му сходните с клиничните изпитания резултати и липсата на разлики в успеха при възрастовите групи под и над 70 г. говорят за "изключителна ефективност".

"Толкова ефективна, че може да спре пандемията"

Данните показват и че ваксината на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" и германската компания "Бионтех" е ефективна и срещу "британския" вариант на коронавируса. Не може да се посочи точна стойност, но този вариант е доминиращ в Израел по време на изследването. Липсва обаче информация за въздействието върху намаляващия според някои данни ефективността на ваксината "южноафрикански" вариант.

Данните от Израел са важни, тъй като от над 9 млн. души в страната близо половината са получили първата си доза, а една трета - и двете си дози, откакто ваксинирането започна на 19 декември.

Има и крайно възторжени реакции на несвързани с изследването експерти. Според цитирани от "Блумбърг", а у нас от Дневник, специалисти този продукт е "толкова ефективен, че... ако се използва достатъчно, може да е възможно да спре пандемията," цитира ги агенцията.

"Това е типът ваксина, която ни дава надежда, че колективиният имунитет може да е възможен", твърди професорът по биосигурност в щата Нови Южен Уелс в Австралия Райна Макинтайър. По думите ѝ, при сегашната ефективност според данните, ваксинирането на 60 до 70 на сто от населението трябва да е достатъчно за връщането към пълноценен обществен живот.

Условности и неизвестни

Същевременно се наблюдават някои условности. Например има сигнали, че ваксината може да е по-малко ефективна при хора с множество заболявания като хипертония или диабет.

Остава отворен и въпросът - макар данните да са обнадеждаващи - дали предаването на заразата се спира от ваксината. И в това изследване целта не е да се даде еднозначен отгоор. Не са правени специални тестове на ваксинираните за целта, но анализ на документираните случаи на зараза сочи, че 92% от заразяванията (включително безсимптомни) са предотвратени при ваксинираните.

Все още не е известно и как успехите, изтъквани в проучването, се съотнасят с продължаващото разпространение на заразата в Израел, където има над 4000 заразени и за последните 24 часа. Властите предупреждават, че откакто започна ваксинационната кампания, млади израелци намират начин да се събират и да нарушават епидемичните мерки. Остава и проблемът с някои ултраортодоксални и арабски (но не само) общности, където заразата не спира да се разпространява, а ваксинирането върви мудно.

Водещи

Най-четени