От 1 юни започват проверките на европейски атомни централи 25.05 | 14:30

Тестовете не са кратък път за закриване на централи, коментира комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер

От iNews.bg

От 1 юни европейските атомни централи ще бъдат проверени на три стъпки – от една страна самите оператори ще прегледат какви мерки вземат срещу няколко критични фактора. На второто ниво проверките ще бъдат оставени в ръцете на националните регулатори.

На третият етап проверките ще бъдат от страна на европейските регулатори – екипи от специалисти ще оценят дейностите на всички атомни централи в Европа. Европейските екипи ще бъдат от седем души - един представител на ЕК и шестима души от държава, членуваща в общността.

"Или с други думи Европа ще инспектира инспекторите", коментира на специална пресконференция в Брюксел комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

По негови думи изискванията в тестовете ще бъдат изготвени на базата на три фактора – природни катастрофи, човешки фактор и технически фактори.

Йотингер отхвърли появилите се съмнения, че стрес тестовете всъщност ще се окажат "кратък път" за закриване на атомните централи в Европа.

Андрей Стритър, председател на Европейската група на регулаторите по ядрена сигурност, коментира факторите, на базата на които ще бъдат проверявани централите. Ще бъде направена оценка как ядрените централи се "държат" при природни катаклизми, но и също така и при трагична комбинация от няколко природни бедствия, каквото наблюдавахме в случая с Япония.

По отношение на човешкия фактор ще бъдат разгледани сценарии за възможни действия на хора, като например самолетна катастрофа или терористични атаки.

До есента ще стане ясно какви са заключенията от проверките, а ЕК ще изпрати докладите до Съвета на министрите до 10 декември.

Водещи

Най-четени