Още по-голяма кипърска кампания срещу засилването на връзките Турция-Либия 28.12 | 17:23

Никозия и Триполи обсъдиха как да противодействат на засилващите се отношения

От iNews.bg

Кипър засили кампанията си срещу все по-тесните връзки на признатото от ООН либийски правителство с Турция, като домакинства днес преговори с водеща фигура в конкурентната администрация в северноафриканската страна, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Председателят на базирания в Източна Либия парламент Агила Салех се срещна с кипърския си колега Деметрис Силурис, съобщи негов съветник в Бенгази.

Салех е призовал Кипър да оттегли признаването на базираното в Триполи правителство на националното съгласие, което "изгубило легитимността си и искало да продаде Либия на чужденци", каза Хамид ал Сафи.

На срещата били дискутирани начини за противопоставяне на споразуменията, включително в сферата на отбраната, сключени през ноември между Анкара и Триполи.

Едното от тях предвижда пряка военна намеса на турски сили в подкрепа на международно признатото правителство на Файез ал Сарадж. Стъпка, която Турция готви за следващия месец.

Либия е въвлечена в граждански конфликт, в който силите на военачалника Халифа Хафтар, лоялни на източнолибийския парламент, воюват с базираната в Триполи власт.

В понеделник се предвижда в турския парламент да бъде внесено предложение за гласуване на правомощие от турските депутати за изпращане на турски войници в Либия, съобщи междувременно проправителственият информационен сайт Хабер 7, цитиран от БТА. Според информацията ръководството на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е разпратило спешно нареждане до депутатите си.

В рамките на преговорите, които се водят с Либия, предложението за изпращане на войници в Либия, вероятно ще бъде внесено в парламента на 30 декември, в понеделник, и парламентът може да се събре на заседание за обсъждането му на на 2 януари 2020 г. от 14 часа. По тази причина молим всички депутати да съобразят програмата си с това и в уречения ден и час да бъдат готови да присъстват в парламента, се посочва в изпратения до депутатите от ПСР текст.

Хабер 7 допълва, че датите за обсъждане и гласуване в Меджлиса на предложението за изпращане на войници в Либия са били изтеглени изненадващо по-рано от първоначално предвиденото.

Тези дни турският президент Реджеп Ердоган бе обявил, че Турция е готова да изпрати военна помощ на либийското Правителство на националното съгласие /ПНС/, базирано в Триполи. Ердоган бе посочил, че към 8 или 9 януари 2020 г. в турския парламент може да бъде внесено предложение за изпращане на войници в Либия.

Водещи

Най-четени