Парламентът в Анкара разреши изпращането на войски в Либия 03.01 | 10:06

Те ще застанат на страната на подкрепеното от ООН правителство

От iNews.bg

Турският парламент одобри мандата да изпрати войски в Либия в полза на подкрепеното от ООН правителство на националното споразумение (ПНС) при официално искане за военна подкрепа от Турция, съобщиха турски медии, предаде БГНЕС.

Парламентът проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на турски войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка от дневния ред, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше одобрен с получаване на мнозинство от гласовете. Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха "за" резолюцията, докато 184 гласуваха "против".

Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията от две страници в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

"Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора", се казва в мандата. В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция. Повечето от опозиционните депутати гласуваха против мандата.

Водещи

Най-четени